Цвијановић, Звивдић, Новалић: Сви нивои власти морају бити укључени у механизам координације

Срна
Цвијановић, Звивдић, Новалић: Сви нивои власти морају бити укључени у механизам координације

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да сви нивои власти у БиХ морају бити укључени у механизам координације који мора да одржава комплексност и уставну структуру БиХ.

"То је суштински концепт који треба да нас држи на окупу како бисмо ми могли да испуњавамо своје европске обавезе", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци након састанка са предсједником Владе Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадилом Новалићем и предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем.


Цвијановићева је рекла да је на састанку било ријечи о неким формулацијама, симулирајући одређене ситуације учешћа различитих нивоа власти у радној групи или колегијуму или на који начин ће се понашати министри који су укључени у министарској конференцији са својим стручним службама.

"То подразумијева на који начин ће деблокирати одређене процесе и на који начин се укључити у неки ниво изнад тога у оквиру тог система, и лишити тог процеса блокада", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да су два ентитетска премијера и предсједавајући Савјета министара БиХ дошли до формулација и сада њихови стручни тимови треба да искристалишу заједничке позиције БиХ у преговорима са ЕУ по различитим поглављима.

"Ми утврђујемо формулу понашања многих различитих представника који ће имати своју улогу у будућем периоду у европском процесу", нагласила је премијер Српске.

Цвијановићева је појаснила да они желе доћи до формулације у којој ће сви бити заштићени и да сви морају да знају да треба да буду у процесу механизма координације и да не могу да блокирају неки процес, а исто тако да се уважи ако неко има суштинску замјерку да се нађе начин да се то искомуницира.

Она је рекла да је увјерена да ће сигурно касније морати да раде још једну измјену или неку врсту модификације механизма координације када се крене у преговоре о приступању ЕУ.

Цвијановићева је рекла да очекује још један до два оваква састанка прије коначне одлуке о механизму координације, које могу да понуде свако свом нивоу власти и одговарајућим органима.

Она је рекла да је након завршетка мисије ММФ-а у БиХ у наредних мјесец дана могуће одржати заједничку сједницу Владе Српске и Владе ФБиХ на којој ће бити ријечи о усаглашавању ентитетских прописа и реализацији неких заједничких пројеката између два ентитета.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да не постоји ниједно слово нити дио текста механизма координације из којег су искључени представници БиХ, Републике Српске, ФБиХ и кантона.

"Сви учествују у механизму координације у складу са својим уставним надлежностима, јер је механизам тако конципиран и тако ће дјеловати", истакао је Звиздић.

Он је рекао да ће након тога видјети да ли постоје проблеми у функционисању таквих тијела.

"Сигурно је да ће механизам координације који буде усвојен у наредном периоду имати одређене измјене како би био што ефикаснији и што функционалнији", појаснио је Звиздић.

Он је рекао да вјерује када се механизам координације почне примјењивати у пракси да ће степен повјерења међу нивоима власти и учесницима свих тијела порасти и биће свима јасно да су процедуре и одлуке о којима се буде расправљало добре за све у БиХ.

"Механизам координације никог не искључује, већ координира и у складу са уставним надлежностима и принципима Споразума о стабилизацији и придруживању дефинише процедуре и рјешења која ће БиХ корак по корак водити ка ЕУ и коначној реализацији овог споразума", закључио је Звиздић.

Предсједник Владе ФБиХ Фадил Новалић рекао је да је на састанку било ријечи о припремама заједничке сједнице Владе Републике Српске и Владе ФБиХ и хармонизацији прописа кроз два до три кључна закона и техничком резултату мисије са ММФ-ом.

"Позитивно је да наставимо радити у овом смјеру и да сваки пут када се састанемо приближимо се према рјешењу и тако треба да наставимо", истакао је Новалић.  

Писмо намјере биће искристалисано до доласка мисије

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да није тајна да се раније радило на писму намјере ММФ-у и да већ постоји "више него костур" садржаја, тако да ће ствари искристалисати до доласка Мисије ММФ-а у БиХ овог мјесеца.
Она је новинарима уз Бањалуци рекла да се очекује долазак Мисије ММФ-а 10. или 18. маја, која ће за 14 дана обићи све нивое власти у БиХ и направити коначан договор.

"То је у бити идеално вријеме да ми постигнемо коначно потпуну сагласност и не видим ту никакав проблем око самог текста писма намјере, што јесте претпоставка за све друге процедуралне ствари", додала је Цвијановићева.

Она је поновила да је ММФ-у дража ликвидација Банке Српске од реорганизације, коју је Влада у два наврата предлагала.

"Први план је био оригинални план Владе са свим функцијама и надлежностима које би једна таква нова реструктурисана финансијска организација требала да ради. У други смо уврстили сугестије које смо добили од ММФ-а, иако мислим да би била боља варијанта коју смо ми понудили, али знајући за шта су везани неки њихови страхови, прихватили смо да друга варијанта буде уз пуно уважавање њихових сугестија", појаснила је Цвијановићева.

Она је поновила да су се такве сугестије односиле на вршење одређених дјелатности као што је платни промет и пласирање одређених кредита.

"Уважили смо њихов став да такве ствари више не постоје као дјелатност у организацији и не би требао да буде проблем. Више није ствар ни на ММФ-у ни на Влади, већ коначна одлука о судбини ове банке стоји на Агенцији за банкарство", истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Влада је само хтјела да укаже да је реорганизација боља од ликвидације за клијенте, јер би тако сви били заштићени. /крај/рр/сђп/фоно

Звиздић: До краја маја о правилнику о лијековима

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић очекује да ће се пред Савјетом министара БиХ до краја маја наћи правилник о лијековима.
Он је поручио да нема никаквог разлога да грађани БиХ плаћају лијекове скупље него што је то у сусједним земљама и ширем региону.

Звиздић је истакао да ће правилник о лијековима бити усвојен када буде припремљен као тачка дневног реда за Савјет министра БиХ, али да још нису добили завршне анализе.

Према његовим ријечима, сви су сагласни с тим да правилник треба усвојити тако да се уштеди на лијековима, односно да се формирају цијене лијекова реферирајући се на непосредно и шире окружење.

"Очекујемо од Агенције за лијекове и надлежног министарства који у сарадњи са Свјетском банком треба да направи завршне анализе, да презентује њене резултате и бенефите које ћемо имати у тој области водећи рачуна да тако нешто нема негативне ефекте и на домаћу производњу. Мислим да се може наћи добро рјешење", нагласио је Звиздић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да може гарантовати да БиХ неће изгубити подршку Свјетске банке и 750 милиона долара у наредних пет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана