Цвијановић: Наставе готово сигурно неће бити до краја полугодишта

Глас Српске
Цвијановић: Наставе готово сигурно неће бити до краја полугодишта

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекл је да су здравствене институције одговориле како треба поводом појаве вируса корона, те да наставе готово сигурно неће бити до краја школске године.

“Надлежне институције су правовремено реаговале. Здравствене институције су реаговале на прави начин, све службе су у приправности. Вјероватно неће бити могуће организовати ни школу до краја полугодишта. Допринос ће овој ситуацији и постављање шатора на прелазима. Процедуре су јасне. Штета ће се одразити на нашу привреду највише”, рекла је Жељка Цвијановић, предсједник Републике Српске. 

 

Bиће организован фонд за помоћ привреди

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће глобално привреда претрпјети велику штету усљед вируса корона и најавила да ће Српска предузети сет мјера, међу којима је формирање фонда за помоћ привреди у Српској.
“То ће подразумијевати мобилизацију одређених средстава која су прикупљена из домаћих извора и међународних финансијских организација”, рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре у Бањалуци након састанка са предсједником Владе Српске Радованом Вишковићем, српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом.

Цвијановићева је поручила грађанима и привредним субјектима да ће институције бити уз њих, те да знају да већ многи трпе штету.

“Биће мораторијум на плаћање кредита, како за грађане, тако и привредне субјекте. Наше породице не треба да буду у страху ако нису у могућности да извршавају ову обавезу”, навела је Цвијановићева.

Она је истакла да су у новонасталој ситуацији надлежне институције правовремено реаговале, посебно здравствене установе.

Цвијановићева је оцијенила да су здравствене установе одговориле како треба поводом појаве вируса корона, те навела да, вјероватно, неће бити могуће организовати школу до краја овог полугодишта.

“Остаје увијек брига да ли се сви довољно придржавамо одређених инструкција. Морамо разумјети да се налазимо у ванредној ситуацији и кризни штаб даје највећи број наредби. Исто тако, задовољни смо како реализујемо пројекат школа на даљину и што су здравствене установе обезбиједиле потребне капацитете и одвојиле пацијенте угрожене вирусом од редовних”, каже Цвијановићева.

Она је напоменула да је почела активност постављања шатора на граничним прелазима, што ће бити значајан допринос у рјешавању проблема.

“Оружане снаге су на терену и биће изазов како организовати живот унутар тих насеља, али надлежни органи, заједно са локалним заједницама, обавиће то онако како је приписано. Очекујемо ангажман и здравствених служби, Цивилне заштите, локалних заједница и Министарства унутрашњих послова Републике Српске”, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Влада Српске је дефинисала сет мјера које је договорила са пословном заједницом.

“Ванредна ситуација даје низ могућности Штабу да дјелује и можемо рећи да већина грађана заслужује сваку похвалу зато што озбиљно приступају проблему. Нажалост, постоје они који нису одговорни, могу нанијети штету свима и зато морамо пооштрити казнену политику. Ово није задња криза са којим се суочавамо, али је велики тест за све нас. Сигурна сам да ћемо изаћи из кризе и зато се припремамо да квалитетно интервенишемо”, поручила је предсједник Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана