Цвијановић: Босић није досљедан политичар

Срна
Цвијановић: Босић није досљедан политичар

Бањалука - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да предсједник СДС-а Младен Босић апсолутно није досљедан политичар.

"Прије одређеног времена Босић је нападао када је четврто министарско мјесто из Републике Српске у Савјету министара БиХ дато СДА. Он је оспоравао такав Савјет министара БиХ и оптуживао како неки, како је говорио, тргују министарским мјестима и како их дају Бошњацима зарад неких агенција, а шта сад он ради. То је типичан примјер недосљедности", рекла је Цвијановићева. 

Она је истакла да се не може једне године оспоравати нешто, а наредне то оспоравано радити, додавши да је то недосљедност, исто као и прича о Закону о јавном реду и миру. 

"Прије три године Босић је тражио заштиту полиције и да буде откривен идентитет неког коментатора под неким псеудонимом на интернету који га је увриједио, а сада каже да је страшно да интернет буде контролисан и да је страшно када кажемо да је интернет јавно мјесто", нагласила је Цвијановићева за РТРС. 

Она је подсјетила да су прије пар седмица министри унутрашњих послова ЕУ рекли да се мора појачати контрола над простором који се зове интернет, јер носи безбједносне и сваке друге ризике. 

"Значи они су сви глуви на то и објашњавају нама како ту постоји проблем, а прије двије-три године тражили су заштиту полиције због коментара на интернету. То је класично извртање теза. 

Морамо да покажемо досљедност. Ако једном тврдите да је нешто тако, онда тврдите зато што тако вјерујете, а не што вам се намјестила ситуација, па сте сада одлучили да кажете другачије. То је веома неозбиљно и недосљедно. Неозбиљно ми је иначе све што од њих долази, јер нису досљедни ", оцијенила је Цвијановићева. 

Иванић води Српску у капитулацију 

Међународни секретар СНСД-а Жељка Цвијановић оцијенила је да предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић води Српску у капитулацију. 

Коментаришући изјаву Иванића да "СНСД води Српску у изолацију" и да је инцидент што посланици СНСД-а и ДНС-а напуштају сједницу Представничког дома, Цвијановићева је истакла да је за њу инцидент што посланици СДС-а и ПДП-а упорно сједе у парламенту БиХ са предсједавајућим Представничког дома Шефиком Џаферовићем. 

"Доста је неозбиљних изјава и неозбиљних политичара који покушавају да побјегну од теме која се зове Џаферовић", рекла је Цвијановићева за РТРС. 

Она је истакла да постоје политичке чињенице које морају да буду уважене, а међу којима је и та да Република Српска има свој став о свим питањима, укључујући и питање европских интеграција и питање Шефика Џаферовића. 

"Посланици СДС-а и ПДП-а нам кажу што нас нападате када сте били са СДА у власти. Ја на то кажем да није битно с ким сте у власти, него како се понашате кад сте с њим у власти и у томе је кључна ствар. 

Можете ви сједити са сваким, и формирати или коалицију или аранжман који није типична коалиција, али функционише, али ваш однос према одређеним стварима је битан. Дакле, битно је како се понашате, а не с ким сједите", оцијенила је Цвијановићева, која је премијер Републике Српске. 

Она је нагласила да постоје људи из Републике Српске који су у посљедњем рату били на истим позицијама као и Џаферовић, али су привођени пред лице правде. 

"Џаферовић је био на позицији у Федерацији БиХ, гдје су почињени страховити злочини. Досадашњи потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо и други тврде да је Џаферовић био на мјесту злочина и о чему ми онда причамо", каже Цвијановићева. 

Она је напоменула да је СНСД досљедан у парламенту БиХ и да напуштање сједница није никакав инцидент. "Наша политика и однос према Џаферовићу је такав да нећемо да будемо тамо док је он на тој функцији", рекла је Цвијановићева. 

Она је напоменула да је правда да онај ко је одговоран за ратне злочине треба и да сноси посљедице. 

"И ја сам за то да правосуђе каже своје, али нисам имала прилику у овој земљи, али ни у Хашком трибуналу да видим ту правду онакву каква треба да буде. А правда је да је онај које одговоран за то и одговара, без обзира које он и којој етничкој групи припада. 

И није ствар само правосуђа да утврди одређене ствари. Они наравно треба да раде боље, да свако осјети да му је правда на дохват руке, али овдје има нешто што се зове политичка одговорност, а парламент је политички субјект и не могу да поднесем да људи из Српске бране једну такву позицију као што је Џаферовићева", закључила је Цвијановићева.  

Кључно - успостављање механизма координације 

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је за Владу Републике Српске кључно успостављање механизма координације у БиХ.  

"Кључно је зато што ће се њиме јасно позиционирати сваки ниво власти, препознати његове надлежности и начин како комуницирамо једни с другима, односно усклађујемо програме рада на европском путу да бисмо имали јединствен приступ. 

Тај механизам нас учи да функционишемо у једном важном процесу и да нисмо једни другима непријатељ, него да ставимо у погон надлежности којима располажемо", рекла је Цвијановићева. 

Она је истакла да БиХ није ништа посебно урадила са аспекта ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању. 

"Из БиХ је данас послата позитивна порука, али након ње слиједи низ конкретних корака који треба да буду предузети у наредном периоду и који су веома изазовни. Када је ријеч о ступању на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, веома је важно да прије тога знамо како ће изгледати механизам координације, односно да о том питању имамо потпуну сагласност", додала је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је механизам координације тема која је већ одавно на столу.

"Нисмо се успјели усагласити о њој, иако смо у претходне двије, три године, дошли до рјешења које је требало да буде верификовано, али то нису прихватили бошњачки партнери из Федерације", каже Цвијановићева.

Према њеним ријечима, постоји апсолутна свијест да је у БиХ потребан механизам координације, али нису исте полазне основе, нити се подједнако у БиХ разумије колико је важно његово успостављање.

"Волим да кажем да овај механизам превазилази оквире кретања ка ЕУ. То је механизам који на одређен начин гарантује опстанак БиХ, уколико желимо да се бавимо важним стварима и ако желимо да постоји организовано кретање у многим аспкетима или просто сарадња и координација, онда мора да постоји један такав механизам координације", сматра Цвијановићева.

Она је нагласила да је основна функција механизма координације да сложену уставну архитектуру БиХ доведе у одређен склад. 

"То значи да сваки ниво власти извршава обавезе у складу са уставним надлежностима, а да при томе имате организовано координисано кретање свих тих нивоа. То значи, да се не деси, као што смо до сада имали ситуацију, да Република Српска буде апсолутно лидер када је у питању један сегмент, а то је усклађивање законодавства, а да имате други ентитет који значајно каска", појаснила је Цвијановићева.

Она је навела да механизам координације треба да гарантује и довољо комуникације и довољно интеракције, али и довољну заштићеност сваког нивоа власти са аспекта његовог уставног капацитета. 

Цвијановићева је нагласила да европски пут не служи да би се мијењао устав, нити преносиле надлежности са једног нивоа на други, већ напротив. Она је истакла да механизам координације који је био неколико година на снази није ваљао. 

"Мора да буде усвојен смислен механизам координације. Радили смо двије или три године на новом механизму координације за који ја одговорно тврдим да је добар и жалим што није усвојен, јер би данас били на сасвим другачујем путу кад говоримо о ЕУ", рекла је Цвијановићева. 

Она је истакла да ће БиХ у процесу европских интеграција ући у веома опасану сферу којом се мора формулисати позиција државе у преговорима.

"Ако немамо адекватан механизам координације, који уважава уставне надлежности, нигдје нећемо стићи. Ту су нека размимоилажења, али је пред нама процес усаглашавања", навела је Цвијановићева. 

Према њеном мишљењу, процес који слиједи БиХ на путу ка ЕУ је тежи и захтјевнији.

"Прије три године смо имали дефинисану бриселску мапу пута са позиционираним питањима – провођење одлуке жСејдић-Финциж и успостављање механизма координације. Сада имамо и даље та два питања, другачији распоред тих питања, а прије њих дошло је нешто што се зове реформски пакет економско-социјалне природе", појаснила је Цвијановићева.

Она је нагласила да се тиме добија нова димензија, нема више два услова односно нема обећања да ће се испуњавањем прва два услова доћи до кредибилне апликције за чланство у ЕУ.

"Сада нам је позиција да се прво морамо бавити економско–социјалним питањима, што је сасвим у реду. Ми се већ бавимо тим питањима, а цијенимо да је то интерес Федерације БиХ, као и да ће се Савјет министар позабавити оним питањима који су у њиховој надлежности, али нас на крају тог процеса чека жСејдић – Финциж, јер без тога не можемо добити кандидатски статус", прецизирала је Цвијановићева и подсјетила да је 80 одсто Споразума о стабилизацији и придруживању већ на снази.

Она је упитала шта БиХ има од Споразума о стабилизацији и придруживању ако нема успостављен механизам координације? 

"Партнери у БиХ су различити нивои власти и морају да буду испоштовани у свему томе. И данас сам у Сарајеву рекла да сам умјерени оптимисата. Превише знам о процесу кретања ка ЕУ, превише знам шта су биле замке које смо имали до сада и превише добро познајем политичке субјекте у БиХ да бих била претјерани оптимиста", закључила је Цвијановићева. 

Суштина реформских закона - растерећење привреде 

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је суштина доношења реформских закона растерећење привреде смањењем стопа доприноса, гдје би том сектору остало 53 милиона КМ. 

Цвијановићева је подсјетила да је Влада Српске у недјељу утврдила 13 реформских закона који се односе на привреду, здравство и фискализацију. 

"Подијелили смо наше реформе у три сета. Ово је први сет веома значајних закона који су на фону увођења фискалне дисциплине, веће одговорности, бољег понашања, растерећења привреде, те увођења реда у здравствени сектор", рекла је Цвијановићева за РТРС. 

Она је истакла да је много ствари формулисано у првом сету реформског пакета. 

"Покушали смо да то све урадимо са социјалним партнерима, али нисмо у свему постигли потпуну сагласност. Али добро је што смо ушли у ову причу - прво што треба да радимо ствари које су квалитетне за нас и да покушамо растеретити привреди, односно да смањимо одређена давања, а да истовремено захтијевамо већи обухват оних који ће бити укључени у та давања", додала је Цвијановићева за РТРС.

Она је нагласила да ће по основу стопе смањења доприноса привреди остати 53 милиона КМ.

"Све ово не значи никаква умањења права и Фонд здравственог осигурања Републике Српске неће остати без прихода. Ово сада што припремамо се третира као пакет са неким другим стварима, видјели сте ми смо покренули иницијативе према органима БиХ за повећање ПДВ-а, увођење додатних акциза на дуван и алкохол, те иницијативу да дође до умањења административних такси на нивоу БиХ", појаснила је Цвијановићева. 

Према њеним ријечима, средства за Фонд здравственог осигурања биће прикупљена по основу повећане стопе ПДВ-а.

"То није ствар која се сад појавила. Ми смо већ раније разговарали и са Владом Федерације БиХ, и они су водили тај процес са нама. Разговарили смо такође и са Савјетом министара БиХ, односно са Управом за индиректно опорезивање. 

Дакле, то су ствари којима смо се бавили раније и већ дошли до одређених рјешења. Смањење доприноса ће наступити онда, или истовремено, када дође до повећања ПДВ-а тако да можемо да надомјестимо та средства", прецизирала је Цвијановићева.

Она је напоменула да се растерећењем пословне заједнице жели побољшати статус радника.

"У фокусу нам је радник, јер желимо да му обезбиједимо сигуран посао. Након овог сета реформи ићи ћемо у опсежан програм борбе против сиве економије, јер се не може толерисати варање система. Систем је тај који треба да обезбиједи плате, пензије, субвенције, треба да реализује бројне пројекте, мора да измири стипендије и све друго. 

А како ћете све то да радите ако нико не пријављује раднике, па по том основу ви губите порезе и доприносе. Или пријављујете раднике на неки минималац, а ми сви знамо да је немогуће да радите за минималац на том радном мјесту", каже Цвијановићева. 

Говорећи о реформама у здравственом сектору, Цвијановићева је навела да постоји анализа о стању у здравствеом сектору.

"Имамо анализу колико је вишка радника када је у питању медицински и немедицински кадар. Влада Српске је донијела закључке којима се ограничава ново запошљавање зато што је здравствени систем закрчен, нагомилан, има превише радника и систем трпи посљедице. Не бисмо улазили ни у какве мјере да немамо анализе", прецизирала је Цвијановићева. 

Она је напоменула и да је било сугестија од европских званичника да Српске успори са реформама. 

"Они би жељели да буду формирани сви нивои власти у БиХ па да, овај дио претпостављам, неко из Савјета министара БиХ дође и каже шта да радимо. Не мислим да нама било ко треба да говори шта да радимо, поготово ниво власти који није надлежан за та питања. 

Сугестије јесте било, из потребе да се уједначе нивои па да неко нема лидерску позицију, а неко да касни. Али све што се дешавало у задњем периоду је било тако. Није било ствари у којима ми нисмо први одреговали, први одрадили, рачунајући да то може да буде чак стимулативно за друге партнере који то нису урадили", закључила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана