Ћулум једина опција за директора СИПА

Дарко Момић
Ћулум једина опција за директора СИПА

САРАЈЕВО - Дарко Ћулум остаје кандидат за директора Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) и српски чланови Савјета министара БиХ инсистираће на његовом именовању на ту функцију без довођења у везу са избором директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ

Према тврдњама једног од функционера из РС на нивоу БиХ, не постоји никаква препрека за именовање Ћулума за челног човјека СИПА, нити потреба да се то питање не рјешава.

- Функција директора СИПА припада Србима, јер постоји неписани договор да се на челу СИПА, ОБА и Граничне полиције БиХ увијек налазе представници различитих народа. У овом тренутку је то нарушено, јер је донедавни директор СИПА Перица Станић напустио функцију ради одласка у пензију и том институцијом руководи Хрват Ђуро Кнежевић, док се на челу ОБА налази Осман Мехмедагић Осмица, а директор ГП је Кнежевићев сународник Зоран Галић. Зато се опструисањем Ћулумовог именовање не крши само политички договор, већ и нарушава национални баланс, што никада није добро у БиХ - објашњава наш саговорник, додајући да нису утемељени медијски написи да ће бити расписан нови конкурс.

Он истиче да инсистирање из СДА да се именовање Ћулума врши у пакету са избором директора ОБА, односно реизбором Мехмедагића на ту функцију представља политички безобразлук.

- Осмица остаје на челу ОБА док се не изабере нови директор, тако да избор директора СИПА нема апсолутно никакве везе са његовом позицијом, нити би именовање Ћулума угрозило његову функцију. Напротив, новим представницима из РС на нивоу БиХ у интересу је да се ријеши и питање новог руководства ОБА, јер желе на функцију замјеника директора да именују другу особу умјесто Трифка Бухе кога сматрају блиским Младену Иванићу - тврди наш извор.

Он додаје да је због тога политички неодговорно инсистирање СДА да се та два именовања повезују, истичући да није искључено да то раде у дослуху са ХДЗ-ом БиХ, јер Ђуро Кнежевић слови као кадар близак тој странци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана