Чубриловић: Српска важнија од позиције и опозиције

Глас Српске
Чубриловић: Српска важнија од позиције и опозиције

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да је Република Српска важнија и од позиције и опозиције, те да нико нема право да руши дигнитет Републике Српске и њену опстојност.

"Нико нема право да спречава рад парламента Републике Српске, поготово не физички", рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци, након сједнице Колегијума Народне скупштине Републике Српске.


Чубриловић је подсјетио да је највише демократско право да се гласањем и одлукама већине доносе одговарајућа рјешења са којима су увијек једни задовољни, а други незадовољни.

"Највише демократско допстигнуће је да се у свим парламентима олуке доносе гласовима скупштинске већине и ни у једном парламенту мањина не одлучује шта и како треба да ради већина и то се већ другачије зове", наглсио је Чубриловић.

Он је истакао да ће сједница Народне скупштине Републике Српске бити настављена када се стекну услови са оним посланицима који желе да раде.

Чубриловић је рекао да на сједници скупштинског Колегијума ултимативно опозиција поставила услове пред скупштинску већину, а што би значило кршење пословника.

"Опозиција је тражила да се на овој сједници парламента Српске разматра извјештај ревизора који је са дневног реда скинуо Одбор за финансије, да Влада Републике Српске одговори на 46 неодговорених питања од 635 питања током свих година засједања парламента Српске, те да се упути ургенција за објављивање аката које је донијела Народна скупштина, а који нису објављени у 'Службеном гласнику'", каже Чубриловић.

Он је рекао да је скупштинска већина прихватила захтјев да Влада Републике Српске одговори на сва питања у наредна два дана, да се упути ургенција да се објаве акта у "Службеном гласнику" Републике Српске и да ревизорски извјештај буде разматран на наредној сједници парламента заједно са консолидованим извјештајем Владе Републике Српске, али да опозиција није прихватила ове приједлоге.

Чубриловић је рекао да никада неће бити употријебљена сила против народних посланика, већ ће се створити услови за рад посланика који то желе.

"Након Колегијума скупштинска већина ће сјести и договорити под којим условима и како можемо да радимо", појаснио је Чубриловић.

Он је рекао да никада није мислио да ће се наћи у оваквј позицији, истичући да је Народна скупштина Републике Српске највише законодавно и демократско тијело у којој може и било је омогућено свима да изнесу свј став лични, политички и било које друге врсте без икаквих посљедица.

"Због сачувања дигнитета Народне скупштине Републике Српске неопходно је према пословнику предузти одређене мјере да се све активности у вези овога требају одвијати у складу са Уставом и законом", закључио је Чубриловић.

Посланик СДС-а истјерао екипу РТРС из скупштинске сале

Блокаду рада Народне скупштине Републике Српске обиљежио је напад на екипу Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/, када је посланик СДС-а Миладин Станић изричито затражио да прекину снимање и напусте скупштинску салу.
Станић је затражио прво од једног, а касније и од другог сниматеља РТРС-а, који су били задужени да прате дешавања у Народној скупштини Републике Српске, да прекину снимање и напусте скупштинску салу.

Након што су сниматељи РТРС кренули да износе камере, Станић је затражио да се врате и по стативе уз констатацију да РТРС има довољно камера у Народној скупштини и да не треба да буду и у скупштинској сали гдје посланици опозиције блокирају рад парламента Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана