Циљ СДА што мање Срба на позицијама у Сарајеву

Дарко Момић
Циљ СДА што мање Срба на позицијама у Сарајеву

БАЊАЛУКА - Политичка криза изазвана одлуком Уставног суда БиХ у вези са пољопривредним земљиштем и одговор Народне скупштине РС којим се представници Српске у институцијама БиХ обавезују да обуставе доношење било каквих одлука оставили су неријешено питање именовања српских кадрова на упражњене позиције на нивоу БиХ.

Међутим, опструкције у вези са именовањима започела је бошњачка странка прије почетка кризе па нису именовани министар за људска права и избјеглице и замјеник министра безбједности у Савјету министара БиХ и директор Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ, а одраније је закочено и именовање српских кадрова у Управном одбору Централне банке БиХ.

УО ЦБ БиХ функционише без српских кадрова од половине јула прошле године, када су на приједлог српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика смијењени Триво Маринковић и Љубиша Владушић, а бошњачки и хрватски чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић потом одбили да за нове чланове УО именују Радомира Божића и Драгана Кулину, које је предложио Додик.

Према тврдњама нашег саговорника, који је инсистирао на анонимности, упркос томе што су српски функционери на нивоу БиХ показали добру вољу и учествовали у доношењу одређених одлука, међу којима је и подршка избору тијела које треба да бира нове чланове Централне изборне комисије БиХ, бошњачки функционери наставили су да коче именовање српских кадрова на позиције које припадају Србима и Републици Српској.

- Бошњаци су свјесно опструисали именовање Млађена Божовића за министра за људска права и избјеглице БиХ, зато што министарством руководи његов замјеник Џевад Махмутовић, који је кадар СДА и на ту позицију је именован као, како је рекао Бакир Изетбеговић, “један од најзаслужнијих” за подношење апелације Уставном суду у вези са пољопривредним земљиштем у Српској - објашњава наш саговорник.

Он додаје да је иста ситуација и са функцијом замјеника министра безбједности која припада Србима зато што је Фахрудин Радончић именован за министра и Бошњацима одговара да се одуговлачи са именовањем његовог замјеника.

- Када је ријеч о СИПА, било је договорено да на ту функцију буде именован актуелни директор Полиције РС Дарко Ћулум, али сада је и то на чекању. Што се тиче ситуације у Централној банци БиХ, то је компликованије питање, али је чињеница да су Џаферовић и Комшић практично преварили Додика одбијањем да гласају за предложене кадрове - каже наш извор.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ каже да је завршетак процедуре именовања директора СИПА блокиран уз нелогично објашњење да се тај процес мора повезати за једним који није ни почео.

- Именовање чланова УО Централне банке је такође блокирано без ваљаног разлога, што говори у прилог томе да се на све начине настављало ометање имплементације изборних резултата на БиХ нивоу - од Савјета министара до управних одбора - каже Новаковић Бурсаћ.

Она додаје да се све ово дешавало знатно прије одлуке Уставног суда и закључака Народне скупштине и дио је опструкција имплементације изборних резултата које СДА спроводи од октобра 2018. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана