ЦИК потврдио кандидатуре за Дом народа Парламента БиХ и Вијеће народа РС

Ведрана Кулага
ЦИК потврдио кандидатуре за Дом народа Парламента БиХ и Вијеће народа РС

сарајево - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ овјерила је јуче 26 кандидатских листа за избор делегата из Републике Српске у нови сазив Дома народа Парламента БиХ и Вијеће народа РС.

Политичке партије из РС за те фотеље кандидовале су углавном провјерен кадар, посебно када су у питању позиције у Дому народа Парламента БиХ.

Чланови ЦИК-а дали су зелено свјетло за пет кандидатских листа за избор делегата у Дом народа. Овјерена је кандидатска листа посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Радована Вуковића, на којој су Небојша Радмановић и Бошко Томић. Зелено свјетло је добила и кандидатска листа Вуковићевог страначког колеге Радована Вишковића, на којој су Средоје Новић, Сњежана Бурсаћ-Новаковић и Срђан Мазалица.

Овјерена је и листа посланика СДС-а Вукоте Говедарице, на којој се налазе Огњен Тадић, Костадин Васић, Милан Ковач и Перо Ђурић. И ова странка имаће двије листе, а на оној коју је потписао Дарко Бањац су Дарко Бабаљ, Благоје Симић и Драгомир Љубојевић. Овјерена је и кандидатска листа посланика ДНС-а у Народној скупштини РС Споменке Стевановић, коју чине Драгутин Родић, Драшко Аћимовић и Томислав Пртић.

Од 23 кандидатске листе за избор делегата у Вијеће народа РС ЦИК БиХ овјерио је 21. Нису овјерене по једна листа из реда хрватског народа и из реда осталих, јер је приликом провјере утврђено да су се поједини кандидати на тим листама другачије национално изјаснили на локалним изборима 2012. године.

- Те кандидатске листе биће враћене предлагачима да изврше замјену кандидата, јер ће у супротном њихове кандидатске листе бити овјерене само у дијелу у којем испуњавају услове за овјеру - рекли су у ЦИК-у. ...

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана