ЦИК и данас без одлуке о поништавању избора у Стоцу

Срна
ЦИК и данас без одлуке о поништавању избора у Стоцу

Сарајево - Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ ни данас, по други пут, није донијела одлуку о поништавању избора у Стоцу. Против приједлога члана ЦИК-а Суада Арнаутовића да се донесе таква одлука гласали су Бранко Петрић, Новак Боживковић, Владо Рогић и Стјепан Микић.

За поништавање избора, осим Арнаутовића, били су предсједник ове комисије Ахмет Шантић и члан Ирена Хаџиабдић.

ЦИК је на данашњој ванредној сједници донио закључак да по службеној дужности покрене поступак против свих одговорних за прекид изборног процеса у Стоцу 2. октобра.

За овај приједлог Рогића и Микића, гласали су и Петрић, Божичковић и Хаџиабдићева.

Шантић је изјавио новинарима по окончању сједнице да и 23 дана након одржавања локалних избора у БиХ 2. октобра, није донесена одлука о поништавању избора у Стоцу, мада су, према његовом мишљењу, за то испуњени сви формално-правни услови.

"Одлука о поништењу избора може да иде самостално, јер губимо вријеме. Изгубили смо 25 дана без икакве потребе. Можемо самостално ићи у одлуку о поништењу избора и припремати се за нове изборе, а да сви процеси утврђивања одговорности и кандидата и изборне администрације могу да иду паралелно. Можемо да идемо са новом администрацијом, новим бирачким одборима", истакао је Шантић.

Према његовом мишљењу, очито је да се неке ствари желе прије завршити из неких других разлога.

"Бојим се да неко од ЦИК-а жели да направи истражни орган. Утврђивањем одговорности која је на граници између прекршајне и кривичне одговорности улазимо у неку сферу која није никада до сада била у ЦИК-у БиХ", истакао је Шантић.

Рогић је изјавио да је суштина Микићевог и његовог приједлога да ЦИК БиХ по службеној дужности покрене поступак за виновнике прекида изборног процеса у Стоцу, наглашавајући да ЦИК има првостепену надлежност у изборном процесу.

"Тражимо и да ЦИК, на основу утврђеног, изрекне санкције и да након тога буде донесена одлука о поништењу избора у Стоцу. Једна од санкција је и да се лица за која се утврди да су учествовала у прекиду изборног процеса у Стоцу не би могла да нађу на изборним листама", појаснио је Рогић, који је на сједници ЦИК-а међу лицима која се у извјештајима наводе као виновници прекида избора, навео и кандидата СДА за начелника Салмира Каплана.

На сједници ЦИК-а одбијен је Арнаутовићев приједлог да упоредо иду оба процеса – и поништавање избора и утврђивање одговорности за прекид избора.

Они који су били против тог приједлога истакли су да би након поништења избора у Стоцу, нови, према закону, морали да буду одржани у року од 14 дана, изразивши сумњу да би у том периоду могла да буде утврђена одговорност оних који су учествовали у прекиду изборног процеса.

Због већих неправилности и физичког обрачуна у Стоцу је 2. октобра прекинут изборни процес на свим бирачким мјестима, а гласачки материјал је повучен.

Полицијска управа Чапљина поднијела је након тога извјештај Кантоналном тужилаштву Мостар против Салмира Каплана и још 10 лица из Стоца "због уништавања гласачких материјала, те физичких напада на чланове Изборне комисије".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана