Британци шаљу војску за изборе

Жељка Домазет
Британци шаљу војску за изборе

Лондон, Сарајево, Бањалука - Велика Британија је најавила да ће упутити четрдесетак војних лица која ће се придружити Мисији ЕУ и НАТО-а у БиХ како би било спријечено руско мијешање у опште изборе у октобру, што су представници Српске оцијенили измишљотинама и и антируском хистеријом.

Британски секретар за одбрану Гавин Вилијамсон, како је пренио лондонски лист “Тајмс”, на састанку министара одбране земаља чланица НАТО-а у Бриселу саопштиће да ће тај потез показати важну улогу коју Велика Британија игра у европској безбједности.

- Додатни војници ће помагати специјалној радној групи за надзор и обавјештајне послове коју иначе чине представници ЕУ и НАТО-а. Задатак групе је да прати активности у вези с изборном кампањом и остале активности које претходе изборима. Овај потез показује нашу посвећеност обезбјеђивању услова да избори у БиХ буду слободни и поштени и да се одвијају независно од малигног спољног утицаја - рекао је Вилијамсон уочи другог дана окупљања у штабу НАТО-а.

У Амбасади Велике Британије у БиХ истичу да најављено слање војних лица није усмјерено ни против кога, па ни против Русије.

- Ова мисија није усмјерена против Русије или било које друге земље. Велика Британија је одговорила на захтјев оперативног команданта ЕУФОР-а за упућивање додатних 40 војника како би били унапријеђени капацитети ЕУФОР-а за надзор ситуације и пружена подршка команданту у његовој мисији обезбјеђивања сигурног окружења у БиХ - рекли су у Амбасади Велике Британије у БиХ.

Став НАТО штаба у Сарајеву нисмо успјели да добијемо, а у Делегацији ЕУ у БиХ рекли су да не могу коментарисати написе британских медија и да о томе став треба да изнесе Амбасада Велике Британије у БиХ.

Из Амбасаде Русије у БиХ нису стигли одговори на питања “Гласа Српске”, а амбасадор Петар Иванцов је у интервјуу агенцији Срна истакао да Русија већ годинама има константан и јасно дефинисан однос са БиХ.

- Русија у односима са БиХ никог не дискриминише и не санкционише јер је то неприхватљиво и представља механизам за наметање спољних интереса у БиХ. Наша улога у БиХ се не мијења, заснована је на поштовању Дејтонског споразума и вјерујемо у стабилну, јединствену, просперитетну БиХ. Русија за себе не тражи никакве погодности у односима са БиХ које би наудиле интересима било које од земаља региона или друге чланице међународне заједнице. Утицај Русије на земље са којима је у интеракцији никада није у форми наметања било каквих идеја и приступа, нити је икада постао нека врста менторства и наређивања људима шта да раде. То се односи и на БиХ - истакао је Иванцов.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је за “Глас Српске” да је врло занимљиво да Британци шаљу војнике као некакву испомоћ да би спријечили наводни руски утицај на изборима.

- Неко је у заједничким институцијама БиХ морао бити упознат са доласком британских војника и неко је то морао одобрити. Што се тиче Српске, нас нико о томе није обавијестио нити је тражио наше мишљење. Тврдње о наводном руском утицају на изборе у БиХ су гнусна измишљотина, као што је била и о наводном руском шпијуну. Руска Федерација досљедно поштује Дејтонски споразум и не врши никакав утицај ни на изборе нити на процесе у БиХ, као што то отворено раде неке западне амбасаде - рекао је Додик.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић оцијенио је да је на сцени поново хладни рат и да је антируска хистерија основно гесло политике дијела западних земаља. Стевандић је истакао да се по тим стереотипима Срби неминовно убрајају у руске пријатеље, без обзира на то да ли су окарактерисани као прозападни или происточни.

- Према Србима се поступа по ходограму да су они претпостављени руски пријатељи. Ради се то прилично мудро и лицемјерно, али на нама је да будемо озбиљни и да се бринемо о свом интересу и да не дозволимо да РС има господаре или лидере који имају своје господаре, већ да се потрудимо да има лидере које ће бирати народ, којем ће и одговарати - рекао је Стевандић и закључио да је у БиХ неспорно присутан пројекат дијела западних земаља у којем инсталирају своје слуге јер им је много лакше ако имају коме да господаре него да им је неко партнер.

Марковић: Иванић тражио помоћ

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента Бих Милица Марковић изјавила је да је члан Предсједништва БиХ и кандидат за нови мандат Младен Иванић успио да излобира долазак Британаца како би покушао да и на такав начин обезбиједи побједу на изборима.

- Иванић, суочен са чињеницом да ће изгубити од противкандидата Милорада Додика, покушава уз помоћ својих старих пријатеља Британаца да обезбиједи побједу на предстојећим изборима. Познато је да је Иванић тврдио да има отворена врата свугдје у свијету и да има разумијевање свих земаља. Ко је други могао да позове енглеске војнике него неко ко је близак са њима, а то је Иванић - истакла је Марковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана