Бојкот неће закочити гласање

Дарко Момић
Бојкот неће закочити гласање

БАЊАЛУКА - Бојкот поновљених избора у Сребреници заказаних за 21. фебруар који су најавиле странке окупљене око иницијативе “Моја адреса Сребреница” из тзв. пробосанског блока и неучешће њихових предсједника и чланова у раду бирачких одбора неће утицати на одржавање избора.

Предсједница Општинске изборне комисије Љиљана Стевановић потврдила је за “Глас Српске” да су након најаве бојкота добили инструкцију Централне изборне комисије БиХ да до петка обуче замјенске чланове бирачких одбора. Она каже да су неки чланови бирачких одбора који су именовани на приједлог странака пробосанског блока већ доставили дописе ОИК-у да неће учествовати у изборном процесу.

- С друге стране, неки чланови су се изјаснили да ће учествовати, али ми ћемо у складу са упутством ЦИК-а до петка обучити нове, односно замјенске чланове и предсједнике бирачких одбора тако да у случају бојкота или недоласка неких чланова на бирачко мјесто неће бити доведено у питање регуларно одржавање избора - каже Стевановићева.

Према њеним ријечима, већина замјенских чланова су српске националности, тако да ће у случају бојкота од стране Бошњака одређен број бирачких одбора бити једнонационалан.

- Ми смо тражили од ЦИК-а изјашњење да ли то представља проблем и добили смо одговор да неће и да је једини услов за чланове бирачких одбора да су на бирачком списку и са мјестом пребивалишта у Сребреници - каже Стевановићева.

Представници српских политичких партија подржавају овакав став ЦИК-а, али истичу да је спорно што ЦИК није оспорио право гласа лицима која су уочи поништених избора 15. новембра фиктивно пријавила мјесто пребивалишта у Сребреници, а одмах послије избора се одјавили. Предсједник сребреничког СДС-а Момчило Цвјетиновић каже да је ЦИК донио неколико одлука које иду на штету Србима у Сребреници, истичући да је посљедња у низу одлука о давању права гласа лицима која су послије избора одјавила мјесто пребивалишта. Он истиче да одлука о поништавању избора није ваљано образложена, као и да према гласовима који нису поништени, Алија Табаковић на поновљене изборе иде са око 1.200 гласова више од Младена Грујичића.

- Када је ријеч о више од 200 Бошњака који су одјавили мјесто пребивалишта, а имаће право да гласају у недјељу, та одлука је најблаже речено некоректна, поготово што Србима који су се пријавили у Сребреници послије 1. октобра када је закључен централни бирачки списак није дато право гласа на непотврђеним бирачким листићима - каже Цвјетиновић.

Он истиче да је увјерен да ће Бошњаци у посљедњем тренутку одустати од бојкота.

- Они су свјесни, прије свега у СДА, да им бојкот не доноси ништа и сматрам да ће у суботу позвати Бошњаке да изађу на изборе. Могуће је да нисам у праву, али све ми личи на то да је њихов циљ да се ми из српског политичког корпуса опустимо - каже Цвјетиновић.

Политичко питање

Предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар оцијенио је да је бојкот избора политичко питање и да ЦИК наставља припремати све за изборни процес.

- Сви овјерени политички субјекти, који су учествовали на изборима 15. новембра, биће на гласачким листићима и на поновљеним изборима који ће бити одржани на 26 редовних и два бирачка мјеста за гласање у одсуству - рекао је Бакалар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана