Бившег посланика и војнике Војске РС, ухапшене у Сокоцу, терете за удружени злочиначки подухват

Дарко Момић
Бившег посланика и војнике Војске РС, ухапшене у Сокоцу, терете за удружени злочиначки подухват

САРАЈЕВО – Седморица Срба ухапшених у јутрошњој акцији Агенције за истраге и заштиту (СИПА) током дана ће бити пребачени у Тужилаштво БиХ, гдје ће их испитати тужилац, након чега ће бити донесена одлука о даљим активностима, саопштено је из Тужилаштва.

Они су ухапшени због сумње да су починили ратни злочин у септембру 1992. године у овој општини.

Ухапшени су бивши посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Милан Тупајић, ратни командир Полицијске станице Соколац Драган Обрадовић те припадници Војске Републике Српске Миладин Гашовић, Јадранко Шука, Жељко Гашовић, Момир и Бранислав Кезуновић, док ће путем међународних правних механизама бити затражено изручење лица чији су иницијали К.Н, који тренутно борави у Канади.

Овим предметом је као осумњичени обухваћен и Радислав Крстић, који је осуђен у Хашком трибуналу.  Крстић је 1992. године био командант Друге романијске моторизиране бригаде Војске Републике Српске, и он ће бити испитан у сарадњи са органима суда у Пољској, гдје издржава казну затвора.

Акцију су јутрос на подручју Сокоца спровели припадници Агенције за истраге и заштиту, према налогу Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво је саопштило да их терете да су у  септембру 1992. године, "у оквиру широког и систематичног напада на цивилно становништво бошњачке националности, испланирали, организовали и учествовали у убиству 44 цивила бошњачке националности из села Новосеоци у општини Соколац и прогон цивилног становништва са наведеног подручја".

Осумњичени у овом случају:

1. Милан Тупајић, рођен 1954. године, Кнежина, Соколац, некадашњи посланик СДС-а у Народној скупштини РС и предсједник општине и Кризног штаба Соколац

2. Радомир Обрадовић, звани Драган, рођен 1950. Кршеви, Соколац, некадашњи командир Станице јавне безбједности Соколац

3. Радислав Крстић, рођен 1948. године, Недјељишта, Власеница, некадашњи коамндант 2. романијске моторизоване бригаде (2.рмтбр ) ВРС *налази се на издржавању казне у Пољској

4. К.Н., рођен 1954. године, припадник чете Војне полиције 2.рмтбр, борави у Канади, биће затражено изручење

5. Миладн Гашевић, звани Ћирко, рођен 1961. године, Видрићи, Соколац, замјеник командира Извиђачке чете 2.рмтбр

6. Момир Кезуновић, рођен 1957. године, Видрићи, Соколац, припадник Извиђачке чете 2.рмтбр

7. Бранислав Кезуновић, звани Мики, рођен 1959. године, Видрићи, Соколац, припадник Извиђачке чете 2.рмтбр

8. Жељко Гашевић, рођен 1968., Соколац, припадник Извиђачке чете 2.рмтбр

9.Јадранко Шука, рођен 1957. године, Соколац, припадник Извиђачке чете 2.рмтбр

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана