БиХ одобрен извоз млијека у EУ

Срна
БиХ одобрен извоз млијека у EУ

Сарајево - Мљекари из Босне и Херцеговине моћи ће у овој години извозити своје производе у Европску унију. Ово је данас на ванредној конференцији за новинаре у Сарајеву потврдио Мирко Шаровић, министар вањске трговине и економских односа БиХ.

„Потврђено нам је да БиХ може бити на листи земаља за извоз термички обрађеног млијека и млијечних прерађевина. То је једна од бољих вијести, најбољих када је у питању мљекарски сектор у БиХ", рекао је Шаровић.

Истакао је да вјерује како је у свему овоме пресудну улогу одиграо квалитетан акциони план који је припремила Канцеларија за ветеринарство БиХ, те допуне акционог плана к оје су рађене у  мају ове године.

Нагласио је да се све десило и мимо њихових очекивања, те да су процијене биле да ће БиХ одобрење за извоз млијека и млијечних производа  добити тек крајем ове године.

„Нисмо завршили посао до краја. Остало је још да усвојимо три закона, Закон о ветеринарство, о храни и пољопривреди", рекао је Шаровић.

Додаје да ће предстанвици Уреда за храну и ветеринарство ЕУ (ФВО) доћи у БиХ у 2016. године  да прегледају и провјере услове, те да  Минситарство, Канцеларију за ветеринарство, а и мљекаре у БиХ чека много посла како би оправдали повејерење које им је указнао у овој години.

„Већ смо добили  одобрење за извоз млијека и млијечних производа у Русију и Турску, само нам је била потребна дозвола за превоз. Све је дошло у добар час", сматра Шаровић.

Додаје да ће упис мљекара на листу за извоз у ЕУ трајати мјесец, највише два.

Извоз млијека у ЕУ за два мјесеца

Мљекара "Млијекопродукт" из Козарске Дубице, "Мегле" из Бихаћа, "Милкос" из Сарајева и Мљекара "Ливно" почеће да извозе млијеко у ЕУ за око два мјесеца, саопштено је из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Групација прерађивача млијека и млијечних производа СТК БиХ поздравила је одлуку Канцеларије ЕУ за храну и ветеринарство и давање одобрења за извоз млијека у ЕУ из мљекара које су испуниле неопходне услове за извоз.

Из СТК истичу да ово представља охрабрујућу вијест за мљекарску индустрију БиХ, поготово имајући у виду да је Групација прерађивача млијека и млијечних производа, односно Комора, уложила велике напоре како би се указало на стратешки значај испуњавања услова за извоз млијека и млијечних прерађевина, као и осталих анималних производа из БиХ, што треба да представља дугорочни циљ БиХ.

Испуњење услова за извоз је и један од највиших приоритета од стратешког значаја за привреду БиХ, на шта је Комора већ дужи период указивала и предлагала одређене мјере, наводи се у саопштењу.

У име Групације произвођача млијека СТК БиХ је позитивно оцијенила све напоре и досадашње резултате Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Канцеларије за ветеринарство БиХ, те изразила наду да ће и остале активности које је неопходно спровести с циљем бољег позиционирања млијечне индустрије БиХ бити у догледно вријеме покренуте и реализоване.

Индустрија млијека у БиХ неспорно је једна од најконкурентнијих и најбоље уређених грана агроиндустрије, чији је извоз доминирао укупним извозом прехрамбених производа на тржиште Хрватске, прије њеног приступања ЕУ, а потом је успјешно преусмјерен на тржишта ЦЕФТА 2006, као и домаће тржиште, напомињу из СТК.

У саопштењу се наводи да би проширење потенцијалног извозног тржишта омогућило знатно повећање производње млијека, развоја нових производа, повећање запослености и извоза, смањење увоза и дефицита.

Осим директног ефеката на развој индустрије млијека, посредно би повећањем сточног фонда био подстакнут и развој других пратећих грана, попут индустрије сточне хране, грађевинарства за изградњу нових капацитета, превоза за повећане испоруке сировина и готових производа.

Европска комисија похвалила је БиХ због утврђивања и усвајања Акционог плана, захваљујући којем је веома близу почетка извоза млијека и млијечних производа у ЕУ.

ФВО обавијестила је Канцеларију за ветеринарство БиХ да се сви поступци које је БиХ предложила у Акционом плану за контролу производње и прераде млијека и млијечних производа намијењених за извоз у Унију сматрају задовољавајућим у односу на све препоруке ФВО-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана