БиХ не жали милионе за егзотичне асоцијације

Ведрана Кулага
БиХ не жали милионе за егзотичне асоцијације

Сарајево - БиХ сваке године из буџета даје милионе марака на основу чланства њених институција у међународним организацијама, али годинама нико нема информације какви су ефекти с обзиром на то да су на листи и неке егзотичне асоцијације које са нама немају никакве додирне тачке.

Подаци о извршењу буџета институција БиХ за прво тромјесечје ове године показују да је за чланарине дато 3,98 милиона КМ. Прошлогодишњим буџетом за те намјене било је планирано 6,2 милиона КМ, а потрошено је 900.000 мање. Толико новца је мање-више сваке године одлазило из буџета у касе свјетских и европских организација, међу којима су и неке бизарне попут Међународне организације за заштиту морског дна или Генералне конференције за утеге и мјере.

Иако је још прије три године затражено да свака институција прецизно наведе организације чији је члан и мјесечне или годишње трошкове који из тога проистичу како би била преиспитана оправданост чланства, одговора још нема.

У Министарству иностраних послова БиХ, које је надлежно за ту област, јуче нисмо успјели да добијемо одговор да ли су и које институције доставиле податке. Још лани су у том министарству казали да су рокови за одговоре давно истекли, а да ниједно министарство ни агенција нису послали мишљење о оправданости чланства и плаћања тих обавеза.

Да одговори највјероватније неће никада ни стићи, вјерује посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић која је годинама члан парламентарних комисија за финансије и буџет и спољне послове. Она каже да на сједницама комисија никада није било ријечи о овом питању и вјерује да нико не зна ни у којим је организацијама БиХ члан и да ли од тога има икакве користи.

- Та питања су годинама без одговора. Они који би требало да говоре највише, о томе уопште не говоре, а ја као опозициони посланик не могу обезбиједити подршку да се говори о томе. Позицију не занима ништа, а ранији закључак Савјета министара у вези са преиспитивањем чланства је најлакши пут да се нешто нађе под тепихом. Када неко хоће да представи да се нешто ради, а да све остане у магли, онда усвоји закључак и истог момента заборави на њега. Парламент и његове комисије и Савјет министара имају гомиле закључака на које се нико не обазире - каже Мајкићева.

Чланаринама БиХ у међународним организацијама бавили су се и ревизори у најновијем годишњем извјештају о извршењу буџета за 2016. годину. Нагласили су да је Министарство иностраних послова у децембру 2015. године задужено да планира новац и да ажурно води централну евиденцију чланарина. То у пракси није у потпуности реализовано.

- На основу достављене централне евиденције чланарина у међународним организацијама за 2016. годину, установљено је да она није у потпуности ажурирана и да не садржи податке као што су вријеме трајања чланства, у одређеним случајевима није наведен датум приспијећа фактура, датум упућивања налога за плаћање или датум потврде о уплати. Такође, она не садржи коначан износ плаћених чланарина, односно не врши се сравњавање евиденције са стањем у главној књизи - навели су ревизори.

Неке од организација у које одлази новац из буџета

* Међународна организација за заштиту морског дна

* Генерална конференција за утеге и мјере

* Међународна спортска војна организација

* Стална радна група за регионални рурални развој

* Европски савез за акредитовање

* Европска и медитеранска организација за заштиту биљака

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана