БиХ наставља да се брука пред Савјетом Европе

Александар Стојановић
БиХ наставља да се брука пред Савјетом Европе

СТРАЗБУР - Имена три кандидата које је БиХ требало да предложи за судије у Европском суду за људска права у Стразбуру нису достављена Савјету Европе, због чега ће Фарис Вехабовић у овој институцији остати представник БиХ и након истека деветогодишњег мандата.

Предсједништво БиХ требало је до фебруара да између 13 кандидата изабере њих троје и такав приједлог достави Савјету Европе. Редовно љетње засједање Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПССЕ) биће одржано од 21. до 24. јуна, а како се може видјети, на дневном реду нашли су се само приједлози Хрватске и Русије за нове судије у Суду у Стразбуру.

То што БиХ није доставила свој приједлог не значи да остаје без свог представника у Суду. Међутим, како правила предвиђају, на тој позицији ће остати судија који тренутно обавља ту дужност и он ту функцију обавља све док БиХ не предложи, односно ПССЕ не именује другог кандидата.

Посљедица неће бити, али према мишљењу стручњака, ова ситуација нарушава имиџ БиХ у међународним односима и институцијама.

Савјетница за спољне послове предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, Ана Тришић Бабић, рекла је за “Глас Српске” да оваква ситуација показује незрелост БиХ, те нарушава имиџ БиХ у међународним односима.

- Избор кандидата, које би Предсједништво прослиједило Парламентарној скупштини СЕ, био је тема разговора и покушано је у више наврата да се постигне договор, али је било опструкција. Појединци у Предсједништву не маре како ће се то одразити на позицију БиХ у међународним односима, него свој мандат користе како би на такве функције покушали прогурати себи блиске људе. Нажалост, ово је само још један показатељ да БиХ не функционише - рекла је Тришић Бабић.

Како је “Глас Српске” раније објавио, Министарство иностраних послова обавило је све процедуре у предвиђеним роковима и у јануару доставило листу са 13 кандидата који су прошли на конкурсу и приједлог је прослијеђен у Предсједништво на разматрање. Међутим, иако су све процедуре биле обављене на вријеме и очекивало се да ће Предсједништво изабрати три кандидата, све је запело на договору тројице чланова. Како је “Глас Српске” раније писао, камен спотицања било је инсистирање Жељка Комшића да његов фаворит Невен Анђелић буде у ужем избору.

Анђелић је професор међународних односа, годинама живи у Лондону, гдје се преселио током рата у БиХ. Предавао је историју и теорију људских права на више факултета, али и у “Вудро Вилсон” центру из Вашингтона, који је у више наврата, а посљедњи пут крајем прошле године, објавио да је БиХ потребна реформа по грађанском принципу, а према којем би били укинути ентитети. Због његове позадине, није постојала сагласност сва три члана Предсједништва о њему као предложеном кандидату.

Кандидати

За позицију судије Европског суда за људска права у Стразбуру, поред поменутог Анђелића, аплицирала је и Јасминка Џумхур, која има подршку Шефика Џаферовића, а међу кандидатима је и Моника Мијић, члан Високог судског и тужилачког савјета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана