БиХ и Србија да сарађују што боље

Срна
БиХ и Србија да сарађују што боље

Београд- Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић и предсједник Србије Томислав Николић оцијенили су на данашњем састанку у Београду да су односи ове двије земље веома важни, али и да их треба побољшати.

Радмановић је након састанка новинарима у Београду рекао да ће се настојати да убудуће БиХ и Србија сарађују што више и боље.

"У наредном периоду нема планираних састанака на високом нивоу, осим ако не буде састанка руководстава Српске и Србије због специјалних веза", додао је Радмановић, истакавши да Српска одлично сарађује са Србијом, да појачава економску сарадњу и има добре политичке односе.

Он је оцијенио да има начина да односи Србије буду добри и са БиХ у цјелини, напоменувши да су чланови Предсједнишва БиХ већ долазили у Србију, те да Предсједништво очекује у наредном периоду посјету Николића, али не ове године, осим ако се не договоре заједничке активности поводом обиљежавања 100 година од Првог свјетског рата, које је важно и за БиХ и за Србију.

Радмановић и Николић разговарали су данас и о путу ка ЕУ и оцијенили да треба наставити сарадњу на том плану.

Саговорници су се, о питању украјинске кризе, сагласили да "мале земље са простора Балкана не треба да уводе санкције Русији".

Радмановић је истакао да у БиХ о том питању не мисле сви исто, као и да нема званичног става БиХ у том погледу. "Познато је да смо се у БиХ разишли и око тумачења повеље УН и територијалног интегритета и око легитимитета власти у Украјини, док се Србија није упуштала у те детаље", додао је Радмановић.

Он је подсјетио да БиХ и Србија нису гласале у УН за Резолуцију о Украјини и да су обје земље без подршке ставу ЕУ када је ријеч о санкцијама Русији.

Предсједник Србије Николић није давао изјаве новинарима након састанка, а најављено је саопштење за јавност из његовог кабинета.

Радмановић: СНСД и коалициони партнери суверено владају Српском

Предсједник Извршног одбора СНСД-а Небојша Радмановић изјавио је да СНСД са коалиционим партнерима осам година неприкосновено влада Републиком Српском и врло успјешно врши активности у БиХ у име српског народа из Српске, те да један број опозиционих лидера не види простор за своје дјеловање док је то тако.
"Покушавају уз помоћ неких људи са стране да се сви скупе и заједно уђу у битку против СНСД-а, а ми немамо ништа против тога. Чак мислимо да то може бити интересантна битка, уколико ћемо користити аргументе, а не оговарања и ружне ријечи, што се већ сада дешава", рекао је Радмановић новинарима у Београду.

Он је навео да је, генерално гледано, однос власти и опозиције исти свуда у свијету, али да то долази до изражаја пред изборе, као што је сада случај у Републици Српској.

Радмановић је додао да се не може данас процијенити да ли ће опозиција у Републици Српској моћи да се уједини.

"Међутим, мислим да се већ може процијенити како ће се све ово завршити, али нема смисла да ја то кажем", рекао је Радмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана