Беспарица и политика приземљиле хеликоптере

Дарко Момић
Беспарица и политика приземљиле хеликоптере

САРАЈЕВО - Сви транспортни хеликоптери МИ-8 Министарства одбране БиХ приземљени су зато што им је истекао дозвољени број часова лета и ниједна летјелица овог типа не може да полети, чак ни у случају да је потребно спасити људске животе.

Потврдио је то за “Глас Српске” замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић, који објашњава да сви хеликоптери МИ-8 морају на обавезни генерални ремонт, али је, како каже, Министарство одбране одустало од ремонта зато што предвиђени износ од 7.480.000 марака није довољан за тај посао.

Међутим, Околић каже да поред недостатка финансијских средстава постоје и проблеми политичке природе због којих су сви хеликоптери МО БиХ и даље приземљени.

- Ремонт хеликоптера МИ-8 може да ради само њихов произвођач, а то је руска фирма. С друге стране, у току су преговори са САД која је спремна да донира хеликоптере БиХ. Ми се тренутно налазимо између те двије приче, а резултат је да су сви хеликоптери приземљени - каже Околић.

У децембру 2019. године тадашња министарка одбране БиХ Марина Пендеш потписала је уговор о набавци четири хеликоптера типа “Хјуи два”, америчког произвођача “Бел”.

Укупна вриједност уговора је 38.539.378 долара, од чега је учешће БиХ 4.360.000 долара, а преостали износ обезбиједила је Влада САД из америчких програма помоћи пријатељским земљама. Међутим, овај уговор још није реализован и летјелице још нису стигле у БиХ.

Да хеликоптери руског произвођача нису ремонтовани због недостатка средстава и проблема у вези са избором извођача тих радова наводи се и у одговору МО БиХ на питање посланика Независног блока у Представничког дома Парламента БиХ Аиде Баручија.

У одговору се наводи да је у посљедњих неколико година процедура уговарања ремонта више пута понављана зато што је заинтересовани понуђач, чија понуда је знатно превазилазила расположива средства, улагао жалбу на избор најповољнијег понуђача, чија понуда је била у висини расположивих финансијских средстава.

- Канцеларија за разматрање жалби БиХ сваки пут је налагала да се изврши поновно разматрање понуда, што је доводило до поништавања поступка набавке - наводи се у одговору и додаје да ће због тога МО БиХ у сарадњи са Савјетом министара размотрити и друге опције за утрошак тих средстава.

Делегат СНСД-а у Дому народа БиХ и члан Заједничке парламентарне комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић каже да се питање ремонта хеликоптера вуче годинама уназад.

- Већ пет-шест година се у буџету из године у годину планира и стално преноси одређени износ средстава за те намјене. Знамо за тај проблем, али Комисија није добила званичне информације шта се тренутно дешава по питању ремонта. Исто тако, знамо да постоје преговори са Американцима, али не знамо ни да ли ће то бити, ни када ће бити, ни под којим условима - каже Мајкићева.

Посланик СДС-а и члан Комисије за одбрану и безбједност Драган Мектић сматра да би било добро да се изнађу средства за ремонт хеликоптера нарочито због тога што се ради о летјелицама које немају борбену моћ.

- Ти хеликоптери се користе искључиво у мирнодопске сврхе и служе за спасавање, гашење пожара и у случају других елементарних непогода - каже Мектић.

Јавне набавке

Када је ријеч о тврдњама из МО БиХ да је Канцеларија за разматрање жалби БиХ својим одлукама индиректно одговорна за застој у ремонту хеликоптера, Драган Мектић каже да је то још један доказ да под хитно треба мијењати Закон о јавним набавкама БиХ.

- Пошто је ријеч о послу од више од милион марака, мора се расписати међународни тендер, а тиме се отварају врата и међународним мешетарима да се пријављују. Требало би законски омогућити да домаће фирме имају предност када су у питању такви вишемилионски послови - каже Мектић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана