Besparica i politika prizemljile helikoptere

Darko Momić
Besparica i politika prizemljile helikoptere

SARAJEVO - Svi transportni helikopteri MI-8 Ministarstva odbrane BiH prizemljeni su zato što im je istekao dozvoljeni broj časova leta i nijedna letjelica ovog tipa ne može da poleti, čak ni u slučaju da je potrebno spasiti ljudske živote.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, koji objašnjava da svi helikopteri MI-8 moraju na obavezni generalni remont, ali je, kako kaže, Ministarstvo odbrane odustalo od remonta zato što predviđeni iznos od 7.480.000 maraka nije dovoljan za taj posao.

Međutim, Okolić kaže da pored nedostatka finansijskih sredstava postoje i problemi političke prirode zbog kojih su svi helikopteri MO BiH i dalje prizemljeni.

- Remont helikoptera MI-8 može da radi samo njihov proizvođač, a to je ruska firma. S druge strane, u toku su pregovori sa SAD koja je spremna da donira helikoptere BiH. Mi se trenutno nalazimo između te dvije priče, a rezultat je da su svi helikopteri prizemljeni - kaže Okolić.

U decembru 2019. godine tadašnja ministarka odbrane BiH Marina Pendeš potpisala je ugovor o nabavci četiri helikoptera tipa “Hjui dva”, američkog proizvođača “Bel”.

Ukupna vrijednost ugovora je 38.539.378 dolara, od čega je učešće BiH 4.360.000 dolara, a preostali iznos obezbijedila je Vlada SAD iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama. Međutim, ovaj ugovor još nije realizovan i letjelice još nisu stigle u BiH.

Da helikopteri ruskog proizvođača nisu remontovani zbog nedostatka sredstava i problema u vezi sa izborom izvođača tih radova navodi se i u odgovoru MO BiH na pitanje poslanika Nezavisnog bloka u Predstavničkog doma Parlamenta BiH Aide Baručija.

U odgovoru se navodi da je u posljednjih nekoliko godina procedura ugovaranja remonta više puta ponavljana zato što je zainteresovani ponuđač, čija ponuda je znatno prevazilazila raspoloživa sredstva, ulagao žalbu na izbor najpovoljnijeg ponuđača, čija ponuda je bila u visini raspoloživih finansijskih sredstava.

- Kancelarija za razmatranje žalbi BiH svaki put je nalagala da se izvrši ponovno razmatranje ponuda, što je dovodilo do poništavanja postupka nabavke - navodi se u odgovoru i dodaje da će zbog toga MO BiH u saradnji sa Savjetom ministara razmotriti i druge opcije za utrošak tih sredstava.

Delegat SNSD-a u Domu naroda BiH i član Zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić kaže da se pitanje remonta helikoptera vuče godinama unazad.

- Već pet-šest godina se u budžetu iz godine u godinu planira i stalno prenosi određeni iznos sredstava za te namjene. Znamo za taj problem, ali Komisija nije dobila zvanične informacije šta se trenutno dešava po pitanju remonta. Isto tako, znamo da postoje pregovori sa Amerikancima, ali ne znamo ni da li će to biti, ni kada će biti, ni pod kojim uslovima - kaže Majkićeva.

Poslanik SDS-a i član Komisije za odbranu i bezbjednost Dragan Mektić smatra da bi bilo dobro da se iznađu sredstva za remont helikoptera naročito zbog toga što se radi o letjelicama koje nemaju borbenu moć.

- Ti helikopteri se koriste isključivo u mirnodopske svrhe i služe za spasavanje, gašenje požara i u slučaju drugih elementarnih nepogoda - kaže Mektić.

Javne nabavke

Kada je riječ o tvrdnjama iz MO BiH da je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH svojim odlukama indirektno odgovorna za zastoj u remontu helikoptera, Dragan Mektić kaže da je to još jedan dokaz da pod hitno treba mijenjati Zakon o javnim nabavkama BiH.

- Pošto je riječ o poslu od više od milion maraka, mora se raspisati međunarodni tender, a time se otvaraju vrata i međunarodnim mešetarima da se prijavljuju. Trebalo bi zakonski omogućiti da domaće firme imaju prednost kada su u pitanju takvi višemilionski poslovi - kaže Mektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana