Амбасада Украјине у БиХ: Додикове изјаве су непријатељске

Агенције
Амбасада Украјине у БиХ: Додикове изјаве су непријатељске

Сарајево - Амбасада Украјине у Босни и Херцеговини изјаве предсједника Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и новоизабраног члана Предсједништва БиХ Милорада Додика назвала је непријатељским, оцјењујући да оне могу задати штету односима двију пријатељских држава, као и ауторитету БиХ у оквиру међународне заједнице.

Како су из Амбасаде подсјетили у саопштењу, бх. медији објавили су изјаву Додика “о његовој намјери изношења иницијативе о признавању територије Аутономне Републике Крим и града Севастопољ дијелом Руске Федерације”.

Додик је, како се даље наводи у саопштењу, такође казао да сматра “референдум” о припајању привремено окупираног од Руске Федерације украјинског полуострва Крим и града Севастопољ, легитимним и демократским, “у складу с уставом и међународним правом и повељом Уједињених нација о праву народа на самоопредјељење”.

“Овакве изјаве потпуно су противрјечне оцјенама које су дали кримском референдуму, независности Крима и његовом припајању Руској Федерацији Европска унија, Сједињене Америчке Државе и међународна заједница”, речено је у саопштењу украјинске амбасаде.

Истакли су да се Украјина и међународна заједница придржавају става да “референдум” и његове посљедице нису легитимни јер су реализовани током војне агресије Русије против Украјине уз кршење Устава Украјине, Устава Аутономне Републике Крим, Повеље УН-а и међународног права које штити суверенитет и територијални интегритет постојећих држава.

Неопходно је, нагласили су у саопштењу из Амбасаде Украјине у БиХ, имати у виду да било која подршка кршењу међународног права, агресији и сепаратизму може имати снажан негативни утиецај на мир и стабилност и на Балкану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана