Швeдска: Број преминулих премашио 15.000

Срна
Foto: ГС

СТОКХОЛМ– Шведска је од петка регистровала девет нових смртних случајева повезаниз са ковидом 19, чиме је број умрлих од почетка пандемије прешао 15.000.

Суморна прекретница је постигнута тако што је број смртних случајева поново почео да расте након љетњег затишја по питању пандемије, иако су и даље далеко испод најгоре епидемиолошке ситуације прошле зиме.

Шведска је од петка регистровала 2.275 нових случајева заразе. Према посљедњим подацима, 25 пацијената лијечи се на јединицама интензивне његе, што је мање у односу на 32 прије седам дана.

Шведска до сада није забиљежила нагли пораст броја инфекција таквих размјера забиљежених у неким другим европским земљама посљедњих седмица, као што су сусједи Шведске на Балтику.

Око 85 одсто свих Швеђана старијих од 16 година примило је прву дозу вакцине, а 80 одсто је примило двије или више доза.

Шведска, која је одбацила блокаде, била је тешко погођена у прва два таласа пандемије и забиљежила је вишеструко већи број смртних случајева по глави становника него у другим нордијским земљама, иако нижи него у већини европских земаља.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана