Ванг и Блинкен у Пекингу о односима Кине и САД

Танјуг
Ванг и Блинкен у Пекингу о односима Кине и САД

ПЕКИНГ -  Кинески министар спољних послова Ванг Ји разговарао је у Пекингу са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, који борави у посјети Кини, о односима двије земље. Ванг је на почетку разговора рекао да је став Кине увијек био досљедан и да се Кина придржава принципа међусобног поштовања, мирољубиве коегзистенције и обострано корисне сарадње и обавезује се да ће промовисати стабилан, здрав и одржив развој кинеско-америчких односа, преноси агенција Синхуа.

Истакао је да се Кина залаже за међусобно поштовање суштинских интереса и да апелује на америчку страну да се “не мијеша у кинеске унутрашње ствари, не потискује развој Кине и не прелази кинеске црвене линије када је ријеч о суверенитету, безбједности и развојним интересима Кине”.

Из Стејт департмента је саопштено да је Ванг оцијенио да однос између Кине и САД почиње да се стабилизује, али да, “истовремено, негативни фактори који постоје у међусобним односима и даље расту и да се однос суочава са свим врстама изазова”.

Блинкен је рекао да за администрацију предсједника САД Џозефа Бајдена велики значај има дијалог између САД и Кине, па и у спорним питањима.

Оцијенио је да је било помака у протеклој години, али је сугерисао да ће разговори и даље бити тешки.

-Радујем се што ће ови разговори бити веома јасни, директни, у погледу области у којима имамо разлике... Надам се да можемо да направимо неки напредак у питањима за која су се наши предсједници сложили да треба да сарађујемо, али и да разјаснимо наше разлике, наше намере и да једни другима врло јасно кажемо гдје стојимо - рекао је Блинкен.

Блинкен борави у посјети Пекингу како би разговарао о низу питања, укључујући продубљене напетости између двије земље због “подршке Кине руској инвазији на Украјину”, пренио је Ројтерс. Блинкенова тродневна посета Кини долази пет мјесеци после самита између предсједника САД и Кине у Сан Франциску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана