Vang i Blinken u Pekingu o odnosima Kine i SAD

Tanjug
Vang i Blinken u Pekingu o odnosima Kine i SAD

PEKING -  Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je u Pekingu sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, koji boravi u posjeti Kini, o odnosima dvije zemlje. Vang je na početku razgovora rekao da je stav Kine uvijek bio dosljedan i da se Kina pridržava principa međusobnog poštovanja, miroljubive koegzistencije i obostrano korisne saradnje i obavezuje se da će promovisati stabilan, zdrav i održiv razvoj kinesko-američkih odnosa, prenosi agencija Sinhua.

Istakao je da se Kina zalaže za međusobno poštovanje suštinskih interesa i da apeluje na američku stranu da se “ne miješa u kineske unutrašnje stvari, ne potiskuje razvoj Kine i ne prelazi kineske crvene linije kada je riječ o suverenitetu, bezbjednosti i razvojnim interesima Kine”.

Iz Stejt departmenta je saopšteno da je Vang ocijenio da odnos između Kine i SAD počinje da se stabilizuje, ali da, “istovremeno, negativni faktori koji postoje u međusobnim odnosima i dalje rastu i da se odnos suočava sa svim vrstama izazova”.

Blinken je rekao da za administraciju predsjednika SAD Džozefa Bajdena veliki značaj ima dijalog između SAD i Kine, pa i u spornim pitanjima.

Ocijenio je da je bilo pomaka u protekloj godini, ali je sugerisao da će razgovori i dalje biti teški.

-Radujem se što će ovi razgovori biti veoma jasni, direktni, u pogledu oblasti u kojima imamo razlike... Nadam se da možemo da napravimo neki napredak u pitanjima za koja su se naši predsjednici složili da treba da sarađujemo, ali i da razjasnimo naše razlike, naše namere i da jedni drugima vrlo jasno kažemo gdje stojimo - rekao je Blinken.

Blinken boravi u posjeti Pekingu kako bi razgovarao o nizu pitanja, uključujući produbljene napetosti između dvije zemlje zbog “podrške Kine ruskoj invaziji na Ukrajinu”, prenio je Rojters. Blinkenova trodnevna poseta Kini dolazi pet mjeseci posle samita između predsjednika SAD i Kine u San Francisku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana