Švedska: Broj preminulih premašio 15.000

Srna
Foto: GS

STOKHOLM– Švedska je od petka registrovala devet novih smrtnih slučajeva povezaniz sa kovidom 19, čime je broj umrlih od početka pandemije prešao 15.000.

Sumorna prekretnica je postignuta tako što je broj smrtnih slučajeva ponovo počeo da raste nakon ljetnjeg zatišja po pitanju pandemije, iako su i dalje daleko ispod najgore epidemiološke situacije prošle zime.

Švedska je od petka registrovala 2.275 novih slučajeva zaraze. Prema posljednjim podacima, 25 pacijenata liječi se na jedinicama intenzivne njege, što je manje u odnosu na 32 prije sedam dana.

Švedska do sada nije zabilježila nagli porast broja infekcija takvih razmjera zabilježenih u nekim drugim evropskim zemljama posljednjih sedmica, kao što su susjedi Švedske na Baltiku.

Oko 85 odsto svih Šveđana starijih od 16 godina primilo je prvu dozu vakcine, a 80 odsto je primilo dvije ili više doza.

Švedska, koja je odbacila blokade, bila je teško pogođena u prva dva talasa pandemije i zabilježila je višestruko veći broj smrtnih slučajeva po glavi stanovnika nego u drugim nordijskim zemljama, iako niži nego u većini evropskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana