Два ловца можда умрла од прионске болести након што су јели заражено месо

Tanjug
Foto: Yahoo

ВАШИНГТОН - Два ловца из САД можда су умрла од прионске неуролошке болести након што су јели заражено месо јелена, изјавили су медицински стручњаци са Универзитета Тексас у Сан Антонију.

Они су у студији, која је објављена раније овога мјесеца у часопису "Неурологи", сугерисали да су се ловци заразили конзумирањем меса од јелена који су били заражени хроничном дегенеративном неуролошком болешћу за коју није доказано да се преноси са животиња на људе.
      
 Наводи се да су оба ловца конзумирала месо исте популације јелена пре него што су добили симптоме Кројцфелд-Јакобове болести и умрли убрзо након тога, пренио је Си-Би-Ес.
    
У студији се наводи да је први ловац (72) преминуо 2022. године, а да је касније умро и његов пријатељ који је јео месо јелена из исте популације.   
    
Прионске болести, укључујући Кројцфелд-Јакобову, могу имати дуге периоде инкубације, али брзо напредују када симптоми почну да се појављују и увек су фаталне. 
    
Кројцфелд-Јакобова болест је неуродегенеративни поремећај чији су симптоми слични као у случају деменције, иако се код пацијената са Кројцфелд-Јакобовом болешћу стање погоршава много брже.
        
Хронична дегенеративна неуролошка болест пријављена је код јелена и лосова у 32 државе САД и у четири канадске провинције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана