Медији: Израел спреман да прихвати ослобађање мање од 40 талаца

Tanjug
Foto: X.com

ТЕЛ АВИВ- Израел је спреман да ублажи свој захтјев да Хамас ослободи 40 талаца у замену за привремени прекид ватре у Појасу Газе, након што је та палестинска милитантна група одбила понуду коју су припремили посредници у преговорима из Катара, Египта и САД, пише Тајмс оф Израел позивајући се на израелске портале.

Израелски ратни кабинет је сада спреман да прихвати ослобађање само 20 талаца у првој фази споразума под условом да буду ослобођени жене, мушкарци старији од 50 година и тешко болесни и кабинет је у четвртак овластио преговарачки тим Израела да разговара о флексибилнијем приступу са египатском делегацијом која ћe данас у Тел Авиву одржати додатне разговоре, пренио је израелски сајт Инет.
    
Неименовани високи израелски званичник је након тога изјавио за тај сајт да Израел заправо пристаје на ослобађање 33 таоца, а портал наводи да је Хамас инсистирао да број ослобођених талаца буде ближи 20.
    
Ранији приједлог је укључивао ослобађање 40 талаца у тим категоријама, али Хамас је саопштио да не држи толико жена, мушкараца старијих од 50 година и тешко болесних који су још живи.
   
Посредници из Катара, Египта и САД дали су сукобљеним странама, Израелу и Хамасу, нови предлог о прекиду ватре у Појасу Газе који би требало да буде спроведен у три фазе. 
    
Прва фаза укључује ослобађање 40 израелских талаца које држи Хамас у Појасу Газе у замену за ослобађање 900 Палестинаца из израелских затвора, укључујући 100 доживотно осуђених. 
    
Остале тачке предлога укључују враћање расељених Палестинаца у сјеверни дио Појаса Газе и улазак у енклаву 500 камиона дневно који превозе хуманитарну помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана