Сукоб у Украјини:  Напад на Запорожје, прекинути далеководи

ГС/Агенције
Foto: ТАСС

МОСКВА/КИЈЕВ- Рат у Украјини ушао је у 163. дан. Руска војска ослободила је стратешку тачку, село Пески, у близини Доњецка, саопштиле су власти самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР). Два теретна брода са украјинским житарицама напустила су рано јутрос украјинске луке на Црном мору Черноморск и Одесу.

19:50 - Украјинска граната погодила путнички аутобус у Дoњецку: Погинуле три особе

Украјинска граната погодила је путнички аутобус у Доњецку, а том приликом су погинуле три особе, док је пет рањено, саопштио је штаб територијалне одбране ДНР.

„Украјински милитанти напали су Кијевски округ Доњецка. У гранатирању Оружаних снаге Украјине на раскрсници Кијевског и Партизанског булевара украјинска граната је погодила аутобус №19. Према прелиминарним информацијама, погинуле су три особе, а пет је рањено“, наводи се у саопштењу.

Такође, приликом напада на Кујбашевски округ погинула је једна особа, а 14 је рањено. Раније данас пет становника Доњецка је рањено када је украјинска граната погодила болницу. Мета напада украјинске војске била је и железничка станица, као и хотел „Донбас Палас“ у коме бораве новинари

07:00 Висоцки: Украјина се нада да ће повећати испоруке жита

Украјина би могла да почне да извози жито овогодишњег рода из својих лука у септембру, што је предвиђено је споразумом постигнутим уз посредовање Турске и УН, изјавио је данас замјеник украјинског министра пољопривреде Тарас Висоцки.

Украјина се нада да ће за неколико мјесеци повећати испоруке жита на ниво од 3 до 3,5 милиона тона мјесечно, док ће оне у августу износити, како се очекује, милион тона, додао је Висоцки, пренио је Ројтерс.

Такав обим извоза омогућио би Украјини да добије довољно прихода тако да не мора да ревидира своје планове за наредну сјетву, казао је он.

17:00 Власти Енердогара: Напад на Запорожје, прекинути далеководи

Украјинска војска пуцала је из артиљерије на територију нуклеарне електране Запорожје, током смјене радника, преносе РИА Новости позивајући се на градске власти Енердогара, који је под контролом руских снага.

Како наводе, на мјесту гранатирања избио је пожар и у току је његово гашенње.

Далеководи под напоном су прекинути, додају РИА новости.

Интерфакс наводи, позивајући се на наводе градске управе, да је пожар избио у просторијама електране и да је искључена струја неопходна за безбједно функционисање реактора, преноси Ројтерс.

11.50 -  Кијев: Уништили смо неколико складишта оружја у Херсону

 Украјинске снаге саопштиле су да су погодиле неколико руских складишта муниције и војне опреме у региону Херсона.

"Наши ваздушни напади погодили су два складишта непријатељског оружја и опреме у дистриктима Херсон и Каховка. Два хеликоптера уништила су упориште непријатеља у окупираном дијелу Николајевске области", саопштила је украјинска јужна команда.

Према наводима украјинске војске, уништена су три складишта оружја, као и неколико антиракетних система С-300, радарска станица и девет оклопних возила, преноси CNN наводећи да не може да потврди ове наводе.


10.56 -  Кијев бомбардовао центар за притвор украјинских ратних заробљеника

Војска Украјине бомбардовала је центар за притвор украјинских ратних заробљеника у селу Еленовка, користећи далекодометно оружје НАТО-а, саопштено је из прес-службе Руске истражне комисије.

"Како би ликвидирала свједоке почињених злочина, Украјина је гађала притворни центар у Еленовки гдје се налазе украјински ратни заробљеници. Прецизност и збијеност удара ракета, као и друге околности, потврђују да се ради о намјерним и планираним поступцима украјинске стране, која је искористила далекодометно оружје Алијансе, конкретно вишецијевне бацаче ракета ХИМАРС", наводи се у саопштењу.

Украјина је извршила напад на центар у петак, 29. јула. У притвору се тренутно налазе 193 украјинска војника, углавном чланови пука "Азов", пише ТАСС.

У нападу у Еленовки оштећена је једна зграда и убијено је 50 заробљеника, док су 73 војника рањена. Осим тога, повријеђено је осам радника притворног центра.



9.30 -  Украјинске снаге гранатирале Доњецк

Украјинске снаге испалиле су на Доњецк три ракета из система "Ураган" и 13 пројектила калибра 155 милиметара. На удару је била и једна од болница у Доњецку, има рањених, преноси Спутњик.


9.20 -  ВБ: Руске акције у Запорожју угрозиле безбједност нуклеарке

Акције руских снага у нуклеарној електрани Запорожје су највјероватније угрозиле безбједност нормалног рада нуклеарке, саопштило је данас британско Министарство одбране, преноси Гардијан.

"Руска снаге су вјероватно искористиле ширу област постројења, посебно сусједни град Енергодар, да одморе своје снаге, користећи заштићени статус нуклеарне електране како би смањиле ризик по своју опрему и особље од украјинских напада", навела је Британија у ажурираном обавјештајном извјештају на Твитеру, пренио је Ројтерс.

Из Лондона додају да "руске намјере које се тичу електране остају нејасне и пет мјесеци након окупације Украјине".

"Руске снаге вјероватно дјелују у регионима у близини електране, користећи артиљерију да гађају украјинску територију на западној обали реке Дњепар", додали су Британци.


8.45- Три теретна брода испловила из украјинских лука

Турско Министарство одбране потврдило је да су јутрос три теретна брода "Нејвистар", "Роџен" и "Поларнет", који превозе кукуруз, испловила из украјинских лука.

У саопштењу Министарства наводи се да ће све бродове прегледати представници заједничког координационог центра за извоз житарица, који ће пратити и кретање пловила.

Турски брод "Поларнет" превози 12.000 тона кукуруза, малтешки "Роџен" 13.000 тона, а панамски "Нејвистар" 33.000 тона.

Центар је раније одобрио полазак три пловила, од којих су два кренула из Одесе и један из Черноморска.

"Поларнет" ће пловити до турске луке Карасу, "Нејвистар" до ирске луке Рингаскиди, док се Роџен запутио ка британској луци Тиспорт, јавио је ТАСС.

7.58- Орбан: Мир у Украјини немогућ без руско-америчких разговора

Мир у Украјини неће бити могућ без разговора Русије и САД, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан.
Он је на Конференцији конзервативне политичке акције у Даласу, у америчкој савезној држави Тексас, рекао да стратегија глобалистичких лидера о Украјини ескалира и продужава рат у тој земљи и да умањује шансе за мир.

"Без америчко-руских разговора, никада неће бити мира у Украјини", истакао је Орбан.

Орбан је нагласио да "само снажни лидери могу да створе мир", јавио је ТАСС.

7.15- ДНР покренула кривични поступак против пет страних плаћеника

Тужилаштво самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) саопштило је да је покренуло кривични поступак против пет страних плаћеника који су се борили у Украјини.

Ријеч је о држављанима Хрватске, Шведске, као и три држављанина Велике Британије, пренио је Спутњик.

"Хрват, Швеђанин и један Британац оптужени су за учешће у непријатељствима и покушај преузимања власти, а још двојица Британаца за помагање у регрутовању плаћеника и учешће у биткама на страни Кијева", навело је тужилаштво.


7.00-  Руска војска ослободила стратешку тачку, село Пески

 Руска војска ослободила је стратешку тачку, село Пески, у близини Доњецка, саопштиле су власти самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР).

Како преноси Спутњик, то село сматра се једним од најутврђенијих украјинских позиција у Донбасу.

Истовремено, Оружане снаге Украјине повлаче се с подручја Авдејевке и Артјомовска односно Бахмута, саопштио је замјеник начелника Главне оперативне управе украјинског Генералштаба Алексеј Громов.

Према његовим ријечима, у подручју Артјомовска, украјинска војска је морала да напусти село Семигорје и да пређе у одбрану на истоку Кодемија.

Поред тога, украјинска војска је напустила рудник Бутовка, а положаји су им тренутно на југу Авдејевке.



6.46 - Два брода са украјинским житом кренула из лука на Црном мору

Два теретна брода са украјинским житарицама напустила су рано јутрос украјинске луке на Црном мору Черноморск и Одесу, објавила је телевизија Ал Џазира.

Бродови ће пловити кроз међународни хуманитарни коридор до Истанбула гдје ће их прегледати представници Заједничког координационог центра.

Турски министар одбране Хулуси Акар изјавио је јуче да постоје планови да три брода исплове данас из украјинских лука у складу са споразумом о деблокади извоза житарица из Украјине.

Акар је, такође, рекао да се очекује да ће празан брод кренути према Украјини након прегледа у Истанбулу, пренио је Ројтерс.

У Истанбулу 22. јула Москва и Кијев су потписали одвојене споразуме са Турском и Уједињеним нацијама, чиме су се створили услови за деблокаду извоза украјинских житарица.

Договорено је да се извезе око 22 милиона тона житарица и осталих пољопривредних добара из црноморских лука у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана