Sukob u Ukrajini:  Napad na Zaporožje, prekinuti dalekovodi

GS/Agencije
Foto: TASS

MOSKVA/KIJEV- Rat u Ukrajini ušao je u 163. dan. Ruska vojska oslobodila je stratešku tačku, selo Peski, u blizini Donjecka, saopštile su vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). Dva teretna broda sa ukrajinskim žitaricama napustila su rano jutros ukrajinske luke na Crnom moru Černomorsk i Odesu.

19:50 - Ukrajinska granata pogodila putnički autobus u Donjecku: Poginule tri osobe

Ukrajinska granata pogodila je putnički autobus u Donjecku, a tom prilikom su poginule tri osobe, dok je pet ranjeno, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

„Ukrajinski militanti napali su Kijevski okrug Donjecka. U granatiranju Oružanih snage Ukrajine na raskrsnici Kijevskog i Partizanskog bulevara ukrajinska granata je pogodila autobus №19. Prema preliminarnim informacijama, poginule su tri osobe, a pet je ranjeno“, navodi se u saopštenju.

Takođe, prilikom napada na Kujbaševski okrug poginula je jedna osoba, a 14 je ranjeno. Ranije danas pet stanovnika Donjecka je ranjeno kada je ukrajinska granata pogodila bolnicu. Meta napada ukrajinske vojske bila je i železnička stanica, kao i hotel „Donbas Palas“ u kome borave novinari

07:00 Visocki: Ukrajina se nada da će povećati isporuke žita

Ukrajina bi mogla da počne da izvozi žito ovogodišnjeg roda iz svojih luka u septembru, što je predviđeno je sporazumom postignutim uz posredovanje Turske i UN, izjavio je danas zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visocki.

Ukrajina se nada da će za nekoliko mjeseci povećati isporuke žita na nivo od 3 do 3,5 miliona tona mjesečno, dok će one u avgustu iznositi, kako se očekuje, milion tona, dodao je Visocki, prenio je Rojters.

Takav obim izvoza omogućio bi Ukrajini da dobije dovoljno prihoda tako da ne mora da revidira svoje planove za narednu sjetvu, kazao je on.

17:00 Vlasti Enerdogara: Napad na Zaporožje, prekinuti dalekovodi

Ukrajinska vojska pucala je iz artiljerije na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje, tokom smjene radnika, prenose RIA Novosti pozivajući se na gradske vlasti Enerdogara, koji je pod kontrolom ruskih snaga.

Kako navode, na mjestu granatiranja izbio je požar i u toku je njegovo gašennje.

Dalekovodi pod naponom su prekinuti, dodaju RIA novosti.

Interfaks navodi, pozivajući se na navode gradske uprave, da je požar izbio u prostorijama elektrane i da je isključena struja neophodna za bezbjedno funkcionisanje reaktora, prenosi Rojters.

11.50 -  Kijev: Uništili smo nekoliko skladišta oružja u Hersonu

 Ukrajinske snage saopštile su da su pogodile nekoliko ruskih skladišta municije i vojne opreme u regionu Hersona.

"Naši vazdušni napadi pogodili su dva skladišta neprijateljskog oružja i opreme u distriktima Herson i Kahovka. Dva helikoptera uništila su uporište neprijatelja u okupiranom dijelu Nikolajevske oblasti", saopštila je ukrajinska južna komanda.

Prema navodima ukrajinske vojske, uništena su tri skladišta oružja, kao i nekoliko antiraketnih sistema S-300, radarska stanica i devet oklopnih vozila, prenosi CNN navodeći da ne može da potvrdi ove navode.


10.56 -  Kijev bombardovao centar za pritvor ukrajinskih ratnih zarobljenika

Vojska Ukrajine bombardovala je centar za pritvor ukrajinskih ratnih zarobljenika u selu Elenovka, koristeći dalekodometno oružje NATO-a, saopšteno je iz pres-službe Ruske istražne komisije.

"Kako bi likvidirala svjedoke počinjenih zločina, Ukrajina je gađala pritvorni centar u Elenovki gdje se nalaze ukrajinski ratni zarobljenici. Preciznost i zbijenost udara raketa, kao i druge okolnosti, potvrđuju da se radi o namjernim i planiranim postupcima ukrajinske strane, koja je iskoristila dalekodometno oružje Alijanse, konkretno višecijevne bacače raketa HIMARS", navodi se u saopštenju.

Ukrajina je izvršila napad na centar u petak, 29. jula. U pritvoru se trenutno nalaze 193 ukrajinska vojnika, uglavnom članovi puka "Azov", piše TASS.

U napadu u Elenovki oštećena je jedna zgrada i ubijeno je 50 zarobljenika, dok su 73 vojnika ranjena. Osim toga, povrijeđeno je osam radnika pritvornog centra.



9.30 -  Ukrajinske snage granatirale Donjeck

Ukrajinske snage ispalile su na Donjeck tri raketa iz sistema "Uragan" i 13 projektila kalibra 155 milimetara. Na udaru je bila i jedna od bolnica u Donjecku, ima ranjenih, prenosi Sputnjik.


9.20 -  VB: Ruske akcije u Zaporožju ugrozile bezbjednost nuklearke

Akcije ruskih snaga u nuklearnoj elektrani Zaporožje su najvjerovatnije ugrozile bezbjednost normalnog rada nuklearke, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane, prenosi Gardijan.

"Ruska snage su vjerovatno iskoristile širu oblast postrojenja, posebno susjedni grad Energodar, da odmore svoje snage, koristeći zaštićeni status nuklearne elektrane kako bi smanjile rizik po svoju opremu i osoblje od ukrajinskih napada", navela je Britanija u ažuriranom obavještajnom izvještaju na Tviteru, prenio je Rojters.

Iz Londona dodaju da "ruske namjere koje se tiču elektrane ostaju nejasne i pet mjeseci nakon okupacije Ukrajine".

"Ruske snage vjerovatno djeluju u regionima u blizini elektrane, koristeći artiljeriju da gađaju ukrajinsku teritoriju na zapadnoj obali reke Dnjepar", dodali su Britanci.


8.45- Tri teretna broda isplovila iz ukrajinskih luka

Tursko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da su jutros tri teretna broda "Nejvistar", "Rodžen" i "Polarnet", koji prevoze kukuruz, isplovila iz ukrajinskih luka.

U saopštenju Ministarstva navodi se da će sve brodove pregledati predstavnici zajedničkog koordinacionog centra za izvoz žitarica, koji će pratiti i kretanje plovila.

Turski brod "Polarnet" prevozi 12.000 tona kukuruza, malteški "Rodžen" 13.000 tona, a panamski "Nejvistar" 33.000 tona.

Centar je ranije odobrio polazak tri plovila, od kojih su dva krenula iz Odese i jedan iz Černomorska.

"Polarnet" će ploviti do turske luke Karasu, "Nejvistar" do irske luke Ringaskidi, dok se Rodžen zaputio ka britanskoj luci Tisport, javio je TASS.

7.58- Orban: Mir u Ukrajini nemoguć bez rusko-američkih razgovora

Mir u Ukrajini neće biti moguć bez razgovora Rusije i SAD, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.
On je na Konferenciji konzervativne političke akcije u Dalasu, u američkoj saveznoj državi Teksas, rekao da strategija globalističkih lidera o Ukrajini eskalira i produžava rat u toj zemlji i da umanjuje šanse za mir.

"Bez američko-ruskih razgovora, nikada neće biti mira u Ukrajini", istakao je Orban.

Orban je naglasio da "samo snažni lideri mogu da stvore mir", javio je TASS.

7.15- DNR pokrenula krivični postupak protiv pet stranih plaćenika

Tužilaštvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštilo je da je pokrenulo krivični postupak protiv pet stranih plaćenika koji su se borili u Ukrajini.

Riječ je o državljanima Hrvatske, Švedske, kao i tri državljanina Velike Britanije, prenio je Sputnjik.

"Hrvat, Šveđanin i jedan Britanac optuženi su za učešće u neprijateljstvima i pokušaj preuzimanja vlasti, a još dvojica Britanaca za pomaganje u regrutovanju plaćenika i učešće u bitkama na strani Kijeva", navelo je tužilaštvo.


7.00-  Ruska vojska oslobodila stratešku tačku, selo Peski

 Ruska vojska oslobodila je stratešku tačku, selo Peski, u blizini Donjecka, saopštile su vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Kako prenosi Sputnjik, to selo smatra se jednim od najutvrđenijih ukrajinskih pozicija u Donbasu.

Istovremeno, Oružane snage Ukrajine povlače se s područja Avdejevke i Artjomovska odnosno Bahmuta, saopštio je zamjenik načelnika Glavne operativne uprave ukrajinskog Generalštaba Aleksej Gromov.

Prema njegovim riječima, u području Artjomovska, ukrajinska vojska je morala da napusti selo Semigorje i da pređe u odbranu na istoku Kodemija.

Pored toga, ukrajinska vojska je napustila rudnik Butovka, a položaji su im trenutno na jugu Avdejevke.



6.46 - Dva broda sa ukrajinskim žitom krenula iz luka na Crnom moru

Dva teretna broda sa ukrajinskim žitaricama napustila su rano jutros ukrajinske luke na Crnom moru Černomorsk i Odesu, objavila je televizija Al Džazira.

Brodovi će ploviti kroz međunarodni humanitarni koridor do Istanbula gdje će ih pregledati predstavnici Zajedničkog koordinacionog centra.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je juče da postoje planovi da tri broda isplove danas iz ukrajinskih luka u skladu sa sporazumom o deblokadi izvoza žitarica iz Ukrajine.

Akar je, takođe, rekao da se očekuje da će prazan brod krenuti prema Ukrajini nakon pregleda u Istanbulu, prenio je Rojters.

U Istanbulu 22. jula Moskva i Kijev su potpisali odvojene sporazume sa Turskom i Ujedinjenim nacijama, čime su se stvorili uslovi za deblokadu izvoza ukrajinskih žitarica.

Dogovoreno je da se izveze oko 22 miliona tona žitarica i ostalih poljoprivrednih dobara iz crnomorskih luka u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana