У Сребреници до 16 часова гласало 39, у Добоју 47 одсто бирача

Срна
У Сребреници до 16 часова гласало 39, у Добоју 47 одсто бирача

СРЕБРЕНИЦА, ДОБОЈ - На данашњим, поновљеним изборима у општини Сребреница до 16 часова гласало је 3.897 бирача или 39 одсто уписаних на бирачки списак, док је у Добоју гласало 23.630 бирача или 47 одсто уписаних у бирачки списак.

Предсједник Општинске изборне комисије у Сребреници Љиљана Стевановић каже да је то за око 17 одсто мање него у истом периоду на поништеним изборима одржаним 15. новембра прошле године.

Она је рекла да изборни процес протиче без проблема и да до сада није упућена ниједна примједба на ток гласања иако су супервизори Централне изборне комисије и страначки посматрачи на свих 26 бирачких мјеста.

Упркос позиву на бојкот избора, значајан број Бошњака је данас изашао на гласање.

Десетине Бошњака гласале су на неким биралиштима, гдје су на бирачким списковима само бирачи те националности јер је таква структура становништва, као што је бирачко мјесто у Сућесци и још нека.

Не желећи да им се објављују имена у медијима неки Бошњаци кажу да нису изашли на изборе да не би били осуђивани од сународника и доживљавали увреде и уцјене иако бојкот сматрају бесмисленим.

Избори се понављају и на два бирачка мјеста за гласање у одсуству за Сребреницу, и то у Живиницама, гдје је пријављено 330, те у Градачцу 105 бирача.

Према незваничним подацима, на тим мјестима бирачи се придржавају бојкота и не излазе на биралишта.

На гласачком листићу за избор начелника општине Сребреница налазе се четири кандидата у име четири овјерена политичка субјекта иако су два кандидата раније одустала, док се на гласачком листићу за Скупштину општине Сребреница налазе кандидати 27 политичких субјеката.

Бирачка мјеста у Сребреници биће отворена 19 часова до када траје и предизборна тишина.

ЦИК БиХ поништио је резултате новембарских избора на 26 од 29 бирачких мјеста у Сребреници, те на биралиштима за гласање у одсуству за Сребреницу у Живиницама и Градачцу у ФБиХ.

Предсједник Градске изборне комисије (ГИК) Добој  Ненад Палексић рекао је новинарима да је излазност за седам одсто мања него у наведеном периоду на изборима одржаним 15. новембра, када је износио 54 одсто, оцјењујући да је то било очекивано.

Он је навео да је највећа излазност у сеоским срединама, гдје је гласало 54 одсто бирача, док у граду износи око 43 одсто.

Према његовим ријечима, ГИК је запримио три приговора од политичких субјеката који се односе на помоћ другог лица, а процес гласања је много озбиљнији због присуства супервизора Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ.

Палексић је навео да се изборни процес одвија без инцидента, те додао да су са два бирачка мјеста удаљена два посматрача која су била у алкохолисаном стању.

За поновљене локалне изборе регистровано је 85 политичких субјеката, а право да гласа на 89 бирачких мјеста има 50.615 бирача, изузев оних који су на изборима у новембру гласали путем мобилног тима.

ЦИК ће у 21 час саопштити податке о излазности бирача након затварања бирачких мјеста, а у поноћ прве, прелиминарне некомплетне резултате поновљених избора у Добоју и Сребреници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана