Шта су политичари поручили грађанима Српске након гласања

Срна, ГС
Шта су политичари поручили грађанима Српске након гласања

БАЊАЛУКА – У БиХ данас се одржавају општи избори на којима право гласа има 3.368.666 бирача, а своје право гласа већ у јутарњим часовима искористили су и политичари из Српске међу којима су већина кандидати на изборима.

Кандидат СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је да Република Српска почива на демократским принципима и да изабрани представници треба да имају одговорност према онима који су их бирали.

-Желим Републици Српској да се у наредном периоду стабилно креће кроз изазове који се назиру и препознају на глобалном плану и сигурна сам да ћемо то успјети - рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је увјерена да грађани Српске бирају људе и политике које треба да их воде у наредне четири године.

-Грађани Српске желе да покажу да смо демократско друштво -истакла је Цвијановићева након  гласања.

Кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Лакташима да су људи опредијељени да на општим изборима гласају за стабилност и мир, као и за сигуран живот.

-Вјерујем да ће ови избори донијети стабилне институције, власт и стабилно вршење обавеза и послова. Они који добију изборе биће додатно обавезни народу да у незгодним временима у свијету и у Европи нађу најбоља рјешења и дају одговоре на изазове који нимало неће бити лаки – рекао је Додик након што је јутрос гласао у Лакташима.

Он је напоменуо да је народ схватио да су окупљање, мир и стабилност залог за сигурну будућност.

Кандидат ПДП-а за предсједника Републике Српске Јелена Тривић рекла је да је оптимиста и да очекује своју и побједу за кандидата за српског члана Предсједништва БиХ Мирка Шаровића.

Она је истакла да „народ данас одлучује у ком правцу ће ићи Република Српска“.

Тривићева је рекла да ће, уколико буде изабрана за предсједника Републике Српске, пратити националну политику која се креира у Београду.

Кандидат СДС-а за српског члана Предсједништва БиХ Мирко Шаровић изјавио је у Источном Новом Сарајеву да је ово вријеме када ће грађани да гласају за себе и да размишљају о себи и својој будућности.

- Надам се да ћемо у једном демократском процесу добити члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске, посланике за Представнички дом парламента БиХ и Народне скупштине Српске - рекао је Шаровић новинарима након гласања.

Шаровић је пожелио да излазност буде највећа икада, што би био знак да ће изборна воља грађана бити испоштована, а он истиче да је поштује, ма каква била.

-Надам се успјеху и вјерујем да ћемо вечерас добити оно што су грађани жељели и тражили - истакао је Шаровић.

Кандидат ДНС-а за предсједника Републике Српске Радислав Јовичић очекује да овај дан буде празник демократије.

Јовичић је рекао новинарима да је ДНС током протекле кампање показао достојанство и културу и нада се да у будућности неће бити „прљавих кампања“.

Кандидат ДНС-а за српског члана Предсједништва БиХ Ненад Нешић изразио је наду да ће Срби од сутра бити јединствени на нивоу БиХ у заштити и одбрани Републике Српске.

-У темеље Републике Српске уграђени су животи наших људи и сваке четири године то потврђујемо гласањем и јачањем институција Републике - рекао је Нешић новинарима, након што је гласао у Источном Новом Сарајеву.

Он је позвао грађане Републике Српске да искористе бирачко право, да изађу на изборе и гласају, те изразио наду да ће избори протећи у складу са законом.

-Ко год да побиједи, желим да та побједа буде фер-плеј и демократска, а побједнику среће и успјеха, да сачува Републику Српску, да постигне национално јединство по питању виталних националних интереса - поручио је Нешић.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је сигуран да ће грађани Српске на данашњим изборима препознати људе и снаге које ће да штите Српску.

Након што је гласао на изборном мјесту у милићком Средњошколском центру, Вишковић је позвао грађане да искористе бирачко право и изаберу оне који ће на најбољи начин заступати њихове интересе у наредне четири године.

Он је истакао да је Српска демократско друштво и да се изборни циклус одвија у складу са законом.

-Свједоци сте да, иако је прошло 30 година од стварања Републике Српске, притисци на Српску још увијек нису престали, већ се и појачавају из године у годину, зато треба да имамо сви скупа стрпљења - навео је Вишковић који је и носилац листе СНСД-а за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ из Изборне јединице три.

Он је нагласио да је потребно још неколико година борбе за Републику Српску да би се она сачувала, опстала и остала као домовина српског народа.

-Ако немамо Републике Српске, нећемо имати ни слободе, а без слободе нестаћемо као народ -  додао је Вишковић.

Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић вјерује да ће се послије ових избора констатовати да је побиједила политика нормалности што је, како је оцијенио, веома значајно.

Чубриловић је новинарима у Бањалуци након гласања рекао да вјерује да ће његова политичка опција послије избора наставити стабилним и конструктивним путем.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да су ово још једни избори у Републици Српској у којима ће Република показати демократске капацитете да омогући грађанима да бирају и да изаберу оне за које мисле да ће их најбоље представљати у неком будућем временском периоду.

Тегелтија је рекао новинарима да очекује да на данашњим изборима буду изабрани они који су, прије свега, опредијељени према Републици Српској, они који знају и сигурни су да је Српска сигуран оквир за оне који живе на овим просторима.

Он је навео да очекује да се послије избора у Републици Српској брзо формира власт од снага које су окупљене око Републике, снаге које би наставиле њен даљи развој и њену сигурну будућност.

Тегелтија, који је и кандидат СНСД-а за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ из Изборне јединице један, јутрос је гласао на бирачком мјесту у Средњошколском центру у Мркоњић Граду.

Носилац листе СНСД-а за Представнички дом Парламента БиХ у изборној јединици један Небојша Радмановић очекује да ће грађани данас на општим изборима изабрати најбоље представнике.

-Грађани препознају ко су најбољи и сигуран сам да ће то бити најбоља рјешења за будућност Републике Српске - рекао је Радмановић новинарима.

Он је додао да су избори најважнији дан у владавини права, јер тада људи осјећају да одлучују.

Предсједник СП-а Петар Ђокић нада се побједи коалиције СП-НДП-СНП за Народну скупштину Републике Српске, као и Жељке Цвијановић и Милорада Додика „ јер би то значило наставак корачања сигурним путем развоја Српске у условима потпуне стабилности“.

Ђокић, који је носилац коалиционе листе СП-НДП-СНП за Народну скупштину Републике Српске из Изборне јединице шест, рекао је да ће, ако им грађани укажу повјерење, наставити да јачају и побољшавају утицај институција Српске у БиХ.

-Истовремено ћемо осигуравати трајни мир и стабилност унутар БиХ. Вјерујем да ће ови избори осигурати такав курс демократског живота и развоја Републике Српске и БиХ до кога нам је, увјерен сам, свима стало -рекао је Ђокић новинарима у Брчком гдје је гласао.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић сматра да су избори испит грађанске зрелости и да одлуке треба доносити рационално.

-Ово је демократски обичај, нешто што би у будућности требало да смири све ове претходно узвреле страсти. Надам се да ћемо вечерас једни другима да честитамо и пошаљемо позитивне поруке и да ће послује тога Република Српска ући у мирнију фазу - истакао је Стевандић.

Он очекује да ће Уједињена Српска остварити велики напредак, а о томе ће, како је навео, одлучити грађани.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић очекује да општи избори буду празник демократије.

-Данас је важан дан, када грађани Републике Српске треба да одлуче ко ће у наредне четири године да преузме одговорност за велике изазове који нас чекају -рекао је Бореновић новинарима у Бањалуци.

Он је навео и да је ПДП са много енергије и позитивних импресија прошао кроз предизборну кампању, те да је убијеђен да ће грађани изабрати промјене.

Бореновић је јутрос са сином гласао на бирачком мјесту у Основној школи „Јован Цвијић“ у Бањалуци.

Предсједник Социјалистичке партије Српске (СПС) Горан Селак очекује да избори прођу у демократској атмосфери и да побиједи воља народа.

Селак је рекао да се данас одлучује о најбитнијим питањима у друштву.

-Данас ће грађани да изаберу правац и пут којим ће Република Српска да иде у наредне четири године и важно је да се избори заврше мирно и достојанствено - изјавио је Селак новинарима у Бањалуци.

Селак је са супругом гласао на бирачком мјесту у Основној школи „Ђура Јакшић“ у насељу Шарговац.

Кандидат СПС-а за предсједника Републике Српске Неђо Ђурић вјерује да ће грађани на данашњим изборима одабрати праве људе.

-Оно што грађани изаберу, ја ћу као кандидат поштовати - рекао је Ђурић новинарима након гласања у Бијељини.

Он је навео су избори добри јер народ има прилику да каже оно што хоће.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац рекао је да је веома битно да грађани данас у што већем броју изађу на опште изборе

 јер ће њиховом одлуком бити изабрани предсједник Републике Српске и српски члан Предсједништва БиХ, као и они који ће их у будућности представљати у Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ.

Бањац је јутрос са супругом гласао на бирачком мјесту у Средњошколском центру „Никола Тесла“ у Козарској Дубици.

Предсједник Листе за правду и ред Небојша Вукановић казао је да „очекује да се регуларно преброје гласови“.

Вукановић, који је и носилац кандидатске листе за Народну скупштину Републике Српске из Изборне једнице девет, је навео да је убијеђен у побједу опозиције на изборима у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана