Преглед инцидената у изборном дану од 11 до 15 часова

Небојша Томашевић
Преглед инцидената у изборном дану од 11 до 15 часова

БАЊАЛУКА - Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП) од 11 до 15 часова забиљежено је шест инцидената односно кршења правила и процедура у вези са изборним процесом.

Полицијски службеници Полицијске станице Источна Илиџа, испред изборног мјеста у Улици Меше Селимовића у овој општини уочили су лице Ж.Г. које је носило наочале за снимање.

-Од стране полицијских службеника ПС Источна Илиџа наочале су привремено одузете те је обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево која је наложила да се наочале привремено одузму, а да ће се о квалификацији накнадно изјаснити – саопштио је МУП.

У 12,25 часова Полицијска станица Шековићи запримила је пријаву да су Ш.Ђ. и Ш.Њ. на бирачко мјесто у основној школи у Шековићима довезли непокретну Д. Д. и истој сугерисали за кога да гласа, те су вријеђали предсједницу Комисије Љ.В. када их је упозорила да то не смију да раде. Ш.Ђ. и Ш.Њ. биће прекршајно сакционисани према Закону јавном реду и миру.

Полицијској управи Бијељина Д. О. из Бијељине пријавила је да јој се у Улици Баје Пивљанина из путничког моторног возила марке ''голф'', бијеле боје, обратило непознато лице, представљајући се као полицијски службеник и да је исти тражио да покаже личну карту.

Наведена је том приликом, како је навела, затражила да јој исти покаже службену легитимацију и да се представи како би се увјерила да се ради о полицијском службенику, након чега јој је исти вратио личну карту и удаљио се у непознатом правцу. О догађају је обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бијељина који се изјаснио да се ради  о кривичном дјелу лажно представљање.

.У 11,10 часова Полицијској управи Добој обратио се активиста једне политичке партије, те пријавио да је испред објекта Основне школе ''Јован Дучић'' у Добоју, физички нападнут стални посматрач OSCE-а.  По пријави су поступили полицијски службеници ПС Добој 1, који су обавили разговор са наводно нападнутим лицем (Б.С. из Њемачке), службеником мисије OSCE/ODIHR који је негирао да је био нападнут, наводећи да је ушао на бирачко мјесто и почео снимање, након чега је исти удаљен са бирачког мјеста, односно да није било физичког напада. Лице није имало видљивих повреда или било каквих других трагова који би указивали на физички напад – кажу у полицији.

Истог дана, у 13,55 часова у просторије дежурне службе ПС Добој 1 обратио се горе поменути међународни посматрач Б.С. са намјером да пријави физички напад испред објекта добојске школе, данас око 11,10 часова. Рад по овој пријави је у току.

У 13,50  часова од стране Општинске изборне комисије пријављено је да је на бирачком мјесту број у ОШ ''Петар Петровић Његош" општина Источна Илиџа М. А. Из ове општине користила оловку са камером приликом попуњавања гласачког листића. По изјави именоване наведену оловку добила је од Д.М. Од стране полицијских службеника ПС Источна Илиџа оловка је привремено одузета а о наведеном обавијештен дежурни тужилац која је наведено квалификовала као кривично дјело изборна превара, те да се по комплетирању предмета достави извјештај о почињеном кривичномдјелу против Д. М.

У временском периоду од 14,20 до 15,20 часова, на гласачком мјесту I и II у насељу Економија у Зворнику, прекинуто је гласање јер члан комисије Н.Т. није дозволио једном грађанину да гласа из разлога што га је препознао као лице које је у претходном периоду излазило на гласање. На лице мјеста изашли су чланово Градске изборне комисије који су ријешили наведени неспоразум.

Прије тога је забиљежено седам инцидената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана