ЦИК БиХ објавио све детаље избора

Анадолија
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ одбацује сваку врсту дезинформација о наводним "припремама за изборну крађу", изјавио је данас у Сарајеву предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић .

На укупно 5.903 бирачких мјеста у Босни и Херцеговини у недјељу, 2. октобра, могућност гласања на Општим изборима имаће 3.368.666 бирача.

-Број редовних бирача је 3.277.490, број бирача који гласају путем поште је 63.264, број бирача са статусом расељене особе који гласају лично је 15.086, број бирача који гласају у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ је 6.702, а са статусом расељене особе који гласају у одсуству је 6.124. Од укупног броја бирача 3.368.666, њих 14.222 се налази на изводу и Централног бирачког списка за гласање путем мобилног тима - изјавио је Арнаутовић.

На изборни дан бирачка мјеста ће бити отворена за гласање од седам до 19 часова, а бирачи, поред осталих могућности, локацију свог бирачког мјеста могу провјерити и слањем СМС поруке на број 091 12 12 12.

-Овјерено је 145 политичких субјеката (90 политичких странака, 17 независних кандидата и 38 коалиција) за учешће на Опћим изборима 2022. године. Међутим, на гласачком листићу ће се наћи укупно 127 политичких субјеката јер се осам странака појављује на изборима само у оквиру коалиције, а десет политичких странака немају овјерене кандидатске листе. Дакле, укупно 127 политичких субјеката (72 политичке странке, 38 коалиција и 17 неовисних кандидата) ће се наћи на гласачким листићима. Овјерено је и на гласачким листићима се налазе имена 7.258 кандидата, по органима власти - казао је Арнаутовић.

Према његовим ријечима, за Предсједништво БиХ овјерено је укупно 10 кандидата, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ 752 кандидата, Представнички дом Парламента ФБиХ 1.230 кандидата, Народна скупштину Републике Српске 1.429 кандидата, предсједника и потпредсједника Републике Српске 31 кандидата, а за скупштине кантона у ФБих 3.806 кандидата.

-У недјељу се бира укупно 518 чланова органа власти на неколико нивоа - за Предсједништво БиХ три члана, Парламент БиХ 42 члана Представничког дома (из ФБиХ 28, Републике Српске 14), а за Парламент Федерације БиХ 98 посланика -  казао је Арнаутовић.

Додао је да се у Кантону 1 (Унско-сански кантон) бира 30 посланика, Кантону 2 (Посавски кантон) 21, Кантону 3 (Тузлански кантон) 35, Кантону 4 (Зеничко-добојски кантон) 35, Кантону 5 (Босанскоподрињски кантон-Горажде) 25, Кантону 6 (Средњобосански Кантон) 30, Кантону 7 (Херцеговачко-неретвански кантон) 30, Кантону 8 (Западнохерцеговачки кантон) 23, Кантону 9 (Кантон Сарајево) 35 и Кантону 10 (Ливањски) 25.

Гласање ће се обављати на 5.418 редовних бирачких мјеста, путем 352 мобилна тима, биће организовано 105 бирачких мјеста за гласање на непотврђеним гласачким листићима, 21 бирачко мјесто биће у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у 15 држава, те седам бирачких мјеста у одсуству/лично (расељени унутар БиХ).

-Рад изборне администрације, процес гласања и бројања гласова надзираће око 60.000 акредитованих посматрача. Највећи број су посматрачи политичких субјеката које акредитују општинске/градске изборне комисије у БиХ. Очекује се да ће их бити акредитовано више од 50.000 - казао је Арнаутовић.

Према његовим ријечима, Централна изборна комисија БиХ акредитује посматраче удружења грађана из БиХ, међународних владиних и невладиних организација и дијелом посматраче политичких субјеката (само оне који посматрају рад ЦИК БиХ и ГЦБ).

-У задњих десет дана ЦИК је обавио, путем Zoom платформе, разговоре и едукацију са 143 општинске, градске изборне комисије у БиХ. На основу обављених разговора можемо саопштити да на терену не постоји ниједан значајнији проблем који би могао утицати на изборни процес у БиХ. Централна изборна комисија БиХ одбацује сваку врсту дезинформација о наводној припреми за изборну крађу - истакао је Арнаутовић.

На Општим изборима 2022. године ангажовано је више од 50.000 редовног и ванредног особља изборне администрације.

-Поред седам чланова Централне изборне комисије БиХ, ту је 58 сталних и 37 привремених службеника у Секретаријату Централне изборне комисије БиХ, 571 члан у 143 општинске/градске изборне комисије, 217 службеника у општинским/градским центрима за бирачки списак, те око 50.000 чланова и замјеника чланова бирачких одбора, као и око 450 ангажираних службеника у Главном центру за бројање - појаснио је Арнаутовић.

У Оперативном штабу акције "Општи избори 2022" су представници Министарства безбједности БиХ, Агенције за истраге и заштиту (СИПА), Граничне полиције БиХ, Централне изборне комисије БиХ, ентитетских и кантоналних министарстава унутрашњих послова Полиције Брчко дистрикта БиХ.

-Процјена је да ће Општи избори коштати 12.528.000 КМ. Од тога су највећи издаци за накнаде члановима и замјеницима чланова бирачких одбора у износу од око 6.795.000 КМ, за набавку папира и штампање гласачких листића 1.500.000 КМ и поштански трошкови слања гласачких пакета у иностранство у износу од 1.270.000 КМ - изјавио је Арнаутовић.

На питање да ли је било оптужби за трговину бирачким одборима након што је  један такав случај већ санкционисан, члан ЦИК-а . Вања Бјелица-Прутина рекла је да јесте .

- Донијели смо једну одлуку о санкционисању. Имамо припремљен читав један сет одлука које ћемо донијети на првој наредној сједници. ЦИК не само у том, него у свим случајевима у којима има основ сумње да је извршено кривично дјело, пријаву о томе подноси Тужилаштву – истакла је Бјелица-Прутина.

Забранe

У периоду од 48 часова прије отварања бирачких мјеста па до затварања бирачких мјеста забрањено је објављивати резултате истраживања јавног мијења у вези с гласањем и изборима. Та забрана траје од петка, 30. септембра од седам часова и траје до затварања бирачких мјеста.

Изборна ћутња почиње 24 сата прије отварања бирачких мјеста и траје до њиховог затварања односно траје од 1. октобра у седам часов ујутро и траје до 19 сати 2. октобра.

У том периоду политичким субјектима забрањено је учествовање у јавним политичким активностима, а забрањено је и медијско извјештавање о било каквој активности која се односи на политичку и изборну кампању.

Забрањена је свака активност којом се омета или опструише  изборни процес.

Новине

Арнаутовић је истакао да су новости на овим изборима битне за јавност, прије свега, за бираче, да је уз подршку Владе Уједињеног Краљевства израђено 6.090 сигурносних еколошких печата, за свако бирачко мјесто по један.

-Сигурносним печатом се утврђује аутентичност и сигурносна исправност гласачког листића. Печат ће се отискивати на предњој страни гласачког листића, у доњем лијевом углу, испод упутства за гласање. Поред сигурносног печата с десне стране потписује се овлаштено лице, односно члан бирачког одбора задужен за издавање гласачких листића. Прецизиране су одредбе које се односе на помоћ другог лица. Да би остварио право помоћи другог лица, бирач мора доказати предсједнику бирачког одбора документом издатим од надлежног органа да је слијеп или физички неспособан, док неписменост доказује уписаним XX или празном рубриком у пољу за потпис на идентификационом документу -истакао је Арнаутовић.

Према његовим ријечима, гласачка кабина/параван је окренута према бирачком одбору и посматрачима како би се спријечила могућност сликања или замјене листића.

Додао је да ће први пут на дан избора бити активиран 24-часовни ТВ канал Централне изборне комисије БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана