За подстицаје траже 1,3 милиона КМ

Невена Рељић
За подстицаје траже 1,3 милиона КМ

БАЊАЛУКА - На јавни позив Центра за развој пољопривреде и села за обавезну регистрацију пољопривредника пријавило се више од 750 пољопривредних произвођача са подручја Бањалуке.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић рекао је за “Глас Српске” да је овим успостављена тачна евиденција пољопривредних произвођача те да ће се настојати да подршка домаћинима буде што боље и квалитетније планирана.

- Кроз ову базу добили смо праву слику сваког газдинства, пољопривредника који производе тржишни вишак. Моћи ћемо говорити о томе колико је засијано обрадивог земљишта, колики је сточни фонд те са колико механизације располажу наши пољопривредници и друго - казао је Илић.

Додао је да је центар формирао комисије које су излазиле на терен, обилазиле свако газдинство и узимале релевантне податке.

Још један од разлога због којег је формирана база јесте чињеница да су се до сада на јавне позиве пријављивали и власници земљишта, који су били регистровани у АПИФ-у, а који се примарно не баве пољопривредном производњом.

- Због тога, а са жељом да што квалитетније, боље и рационалније уложимо новац из градске касе, одлучили смо да направимо базу података за сва газдинства те се увјеримо у њихову производњу, чиме располажу, почев од земљишта, објеката до механизације - истакао је Илић.

Он је напоменуо да ће пољопривредници регистровани у бази моћи конкурисати за све јавне позиве те да ће добити финансијску подршку.

- Они који не буду регистровали у бази, неће имати могућност да аплицирају на јавне позиве и остваре право на подстицајна средства до сљедеће године. Зато смо инсистирали на пријављивању пољопривредника који желе подршку коју центар обезбјеђује, јер она не може да иде неплански, већ се мора знати тачно за колики број пољопривредника и дјелатности - казао је Илић.

У претходној години из буџета је за развој пољопривреде кроз три јавна позива издвојено 1,4 милиона КМ за око 2.000 пољопривредника.

- Буџетски захтјев за ову годину који смо упутили граду износи отприлике 1,3 милиона КМ, а наши пољопривредници такође аплицирају и за средства ресорног министарства, пројекте потенцијалних инвеститора те разних донатора - истакао је Илић.

Додао је да се у обзир мора узети и подршка коју центар обезбјеђује кроз едукације, примјену одређених стандарда и технологија, тако да се за развој пољопривреде издваја и више од новца предвиђеног буџетом града.

Производња

Драшко Илић је рекао да се бањалучки пољопривредници баве различитим дјелатностима.

- Заступљене су скоро све области пољопривреде, од узгоја крава, свиња, коња, узгајања житарица, поврћа и воћа до бављења пчеларством. Такође, ту је и прерађивачка дјелатност, чији су производи заступљени у Крајишкој кући - рекао је Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана