Za podsticaje traže 1,3 miliona KM

Nevena Reljić
Za podsticaje traže 1,3 miliona KM

BANjALUKA - Na javni poziv Centra za razvoj poljoprivrede i sela za obaveznu registraciju poljoprivrednika prijavilo se više od 750 poljoprivrednih proizvođača sa područja Banjaluke.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić rekao je za “Glas Srpske” da je ovim uspostavljena tačna evidencija poljoprivrednih proizvođača te da će se nastojati da podrška domaćinima bude što bolje i kvalitetnije planirana.

- Kroz ovu bazu dobili smo pravu sliku svakog gazdinstva, poljoprivrednika koji proizvode tržišni višak. Moći ćemo govoriti o tome koliko je zasijano obradivog zemljišta, koliki je stočni fond te sa koliko mehanizacije raspolažu naši poljoprivrednici i drugo - kazao je Ilić.

Dodao je da je centar formirao komisije koje su izlazile na teren, obilazile svako gazdinstvo i uzimale relevantne podatke.

Još jedan od razloga zbog kojeg je formirana baza jeste činjenica da su se do sada na javne pozive prijavljivali i vlasnici zemljišta, koji su bili registrovani u APIF-u, a koji se primarno ne bave poljoprivrednom proizvodnjom.

- Zbog toga, a sa željom da što kvalitetnije, bolje i racionalnije uložimo novac iz gradske kase, odlučili smo da napravimo bazu podataka za sva gazdinstva te se uvjerimo u njihovu proizvodnju, čime raspolažu, počev od zemljišta, objekata do mehanizacije - istakao je Ilić.

On je napomenuo da će poljoprivrednici registrovani u bazi moći konkurisati za sve javne pozive te da će dobiti finansijsku podršku.

- Oni koji ne budu registrovali u bazi, neće imati mogućnost da apliciraju na javne pozive i ostvare pravo na podsticajna sredstva do sljedeće godine. Zato smo insistirali na prijavljivanju poljoprivrednika koji žele podršku koju centar obezbjeđuje, jer ona ne može da ide neplanski, već se mora znati tačno za koliki broj poljoprivrednika i djelatnosti - kazao je Ilić.

U prethodnoj godini iz budžeta je za razvoj poljoprivrede kroz tri javna poziva izdvojeno 1,4 miliona KM za oko 2.000 poljoprivrednika.

- Budžetski zahtjev za ovu godinu koji smo uputili gradu iznosi otprilike 1,3 miliona KM, a naši poljoprivrednici takođe apliciraju i za sredstva resornog ministarstva, projekte potencijalnih investitora te raznih donatora - istakao je Ilić.

Dodao je da se u obzir mora uzeti i podrška koju centar obezbjeđuje kroz edukacije, primjenu određenih standarda i tehnologija, tako da se za razvoj poljoprivrede izdvaja i više od novca predviđenog budžetom grada.

Proizvodnja

Draško Ilić je rekao da se banjalučki poljoprivrednici bave različitim djelatnostima.

- Zastupljene su skoro sve oblasti poljoprivrede, od uzgoja krava, svinja, konja, uzgajanja žitarica, povrća i voća do bavljenja pčelarstvom. Takođe, tu je i prerađivačka djelatnost, čiji su proizvodi zastupljeni u Krajiškoj kući - rekao je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana