У контејнере за рециклажу бацају све и свашта

Невена Бунић
У контејнере за рециклажу бацају све и свашта

Бањалука - Контерјнери за рециклажу отпада постављени су на 91 локацију и упркос чињеници што се видно разликују од обичних, поједини неодговорни становници бацају у њих све и свашта.

То тврди технички директор Комуналног предузећа "Чистоћа" Милан Плавшић.

- Еколошка свијест и даље је на ниском нивоу иако су први контејнери за рециклирани отпад постављени још  прије 13 година. Код одлагања смећа грађани имају могућност да у посебне контејнере бацају картон, папир, пет амбалажу и метал. Сви су јасно означени, многи не маре за то. Бацају све и свашта и на крају сакупимо веома мало рециклажног материјала - каже Плавшић.

Становник Обилићева Душан Митрић каже да користи рециклажне контејнере и да сортира отпад.

- Жао ми је што више људи не раздваја смеће јер тако развија еколошку свијест али и чини добро друштву. Отпатке од хране и оно за шта не постоји контејнер бацам све заједно у врећама за смеће. Остали отпад бацам у контејнере предвиђене за њих. Кутије и папир скупљам данима као и пластичне флаше па их носим када се накупи. Тако би требало сви да раде међутим многи не желе да размишљају на тај начин јер им се не да да сортирају смеће - каже је Митрић.

Рециклирати се могу разни материјали. Стакло је једини материјал који се може рециклирати безброј пута а да не губи на квалитету. Од једне тоне старог стакла може се добити тона нових стаклених флаша. Рециклажом папира добија се нови папир који се користи за прављење картона и новина. Користи се и у грађевинарству као изолир папир, као и у индустрији намјештаја. Рециклажом старих гума могу се добити нови производи као што су подлоге за спортске терене, облоге за изолацију кровова, саобраћајни знакови. Од старе пет амбалаже праве се производи као што су одјећа, теписи, постељина.

На подручју граду постоји више фирми које се баве откупом отпада а у већини истичу да им сами грађани најмање доносе смећа намијењеног за рециклирање.

- Свијест о правилном рециклирању је на ниском нивоу али је највише развијена у основним школама код дјеце, гдје постоје такозвана звона за одвајање отпада - казао је директор једног од предузећа за откуп рециклираног отпада, Драган Вукчевић.

Откупне цијене

Цијене секундарних сировина односно материјала за рециклирање одређује према квалитету.

- Откупне цијене папира и картона крећу се од 10 до 12 фенинга по килограму, док се за пет амбалажу и најлон плаћа до 45 фенинга за килограм. Постоји разлика између провидног и шареног најлона, провидни је скупљи - казао је директор овог предузећа Драган Вукчевић.

Када је ријеч о секундарном отпаду од гвожђа, жељезо и лим се откупљују за 15 односно 20 фенинга по килограму. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана