Бесплатни уџбеници велика олакшица бањалучким родитељима

Катарина Шапоња
Бесплатни уџбеници велика олакшица бањалучким родитељима

БАЊАЛУКА - Родитељи бањалучких основаца ни ове године неће морати куповати уџбенике, јер ће ученицима од петог до деветог разреда књиге обезбиједити град. 

Ово је мјера коју Бањалука спроводи од 2021. године на иницијативу градоначелника Драшка Станивуковића, док основцима од првог до четвртог разреда широм Српске уџбенике обезбјеђује Влада Републике Српске.

Како су навели из Градске управе, већ су покренуте све неопходне процедуре за реализацију уговора за испоруку уџбеника за школску 2024/2025. годину.

- Уз ову добру праксу града, биће настављена и пракса да се комплети очуваних кориштених уџбеника прослиједе ученицима из других општина и градова Републике Српске - истакли су из Градске управе.

С тим у вези, Одјељење за друштвене дјелатности у сарадњи са бањалучким школама радиће током наредног мјесеца на прикупљању и комплетирању кориштених уџбеника, а општинама и градовима биће упућен допис за достављање информација о броју потребних уџбеника.

- Град је и за текућу школску годину обезбиједио бесплатне уџбенике за више од 8.000 основаца. Уз уџбенике, Бањалука је добила и нову школу у насељу Ада, која је прва школа изграђена у нашем граду након 22 године - казали су из Градске управе.

Вијест да ће добити бесплатне уџбенике обрадовала је родитеље који истичу како сваки полазак у школу празни кућне буџете.

- Почетак нове школске године значи и куповину топлије одјеће и обуће, па за опремање два школарца неријетко оде и цијела плата. Добијањем уџбеника имаћемо бригу мање - казао је Бојан Митић чији син похађа седми разред.

Мајка дјевојчице Александра Стојаковић рекла је за “Глас Српске” како је школа један од основних темеља доброг друштва због чега је улагање у образовање улагање у будућност. Она је истакла да свака подршка родитељима добро дође. 

- У данашње вријеме када је инфлација велика, олакшица је добити бесплатне уџбенике као помоћ од града - истакла је Стојаковићева.

Весели караван

Град је прошле године подијелио више од 3.000 комплета уџбеника у 20 локалних заједница Српске.

Захваљујући одговорним ученицима бањалучких школа, који су током протекле године сачували уџбенике, ученици од петог до деветог разреда из општина: Брод, Шамац, Вукосавље, Модрича, Осмаци, Братунац, Угљевик, Источна Илиџа, Чајниче,  Хан Пијесак, Крупа на Уни, Србац, Купрес, Љубиње, Билећа, Челинац, Котор Варош, Теслић, Кнежево и Оштра Лука, добили су на поклон комплете очуваних уџбеника који су прикупљени из 26 основних школа са подручја града.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана