Талић разговарао са Гајанином: Српској потребан истраживачки институт

A.С.
Талић разговарао са Гајанином: Српској потребан истраживачки институт

БАЊАЛУКА - Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић састао се данас са ректором бањалучког Универзитета Радославом Гајанином и том приликом истакао да је неопходно оснивање научног института у Бањалуци, као једне од мјера за превазилажење посткоронарног периода а ради ублажавања економске кризе у Бањалуци и Републици Српској.

Он истиче да би институт био у служби академске заједнице, привреде и друштва у цјелини.

-Тим потезом направили бисмо један квалитетан мост да брже синергишемо и увежемо „домаћу" памет, образовање и привреду са дијаспором. Увезивањем свих људи из иностранства, људи који су у озбиљним системима, админстративним, научним па и привредним остварио би се пренос знања а самим тим и пренос капитала. То би била једна повезница у којој ми мора да будемо иницијатори – истакао је Талић.

Гајанин је упознао Талића са активностима и радом Универзитета и истакао да Универзитет и град Бањалука имају изузетну сарадњу. Он је додао да је опредјељење Универзитета да, поред постојећих, остваре и додатна улагања у науку гдје је издвојио стимулисање за домаће научнике приликом објављивања радова у свјетским научним часописима.

- У склопу Универзитетског града покренули смо иницијативу изградње едукативног центра за предшколско васпитање у оквиру којег ће бити смјештен вртић. Вртић би служио као наставна база за едукацију студената студијског програма предшколско васпитање и образовање на Филозофском факултету, те за дневни боравак дјеце предшколског узраста чији су родитељи запослени на Универзитету, али и за смјештај дјеце из града, првенствено насеља "Нови Борик" - рекао је Гајанин.

Приликом посјете Универзитету Талић је обишао је и Институт за генетичке ресурсе Републике Српске гдје је разговарао са директором Института Марином Антић.

- Генетички ресурси нису значајни само у погледу обезбјеђивања хране, лијекова и других призвода за људску популацију, него представљају и културолошко и историјско насљеђе укупног људског рода, као и суштинску вриједност саме природе. Институт Универзитета за генетичке ресурсе у Бањалуци једина је институција у региону која је своју сигурносну сјеменску колекцију депоновала у Глобални трезор сјемена у Норвешком граду Свалбарду -напоменула је Антићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана