С попуштањем мјера планинари поново освајају врхове: У потрази за пустоловинама и авантуром

Александра Тодоровић
С попуштањем мјера планинари поново освајају врхове: У потрази за пустоловинама и авантуром

БАЊАЛУКА - Упоредо с попуштањем мјера и повољнијом епидемиолошком ситуацијом планинари су поново на шумским стазама и међу планинским врховима у потрази за пустоловинама и авантуром.

Славиша Мијатовић из Планинарског друштва “Гора” казао је за “Глас Српске” да су шуме посљедњих мјесеци пуне јер Бањалучани све више “бјеже” од свакодневице и свој мир покушавају наћи у природи.

- У походима кроз природу стичемо нова искуства, пријатеље, побољшавамо здравље и квалитет живота, долазимо до спознаје колико су посебни људи који су изабрали природу испред градског бетона и буке - казао је Мијатовић.

Додао је да је за пустоловину у природи најпотребнија добра воља.

- Опрема је важна, али није пресудна, добре гојзерице, слојевито облачење, већи планинарски ранац, то је нека основа за почетак - појаснио је Мијатовић.

Истакао је да околина града обилује мјестима које рекреативци могу посјетити, као што су Бањ брдо, Понир, Змајевац, Звечај тврђава, Видиковац, кањон Тијесно, водопад Швракаве, кањон Сутурлије и многа друга.

Из Планинарског удружења “Абонос” истичу да је корона умногоме утицала на рад планинарских друштава.

- Пандемија је имала и позитиван и негативан утицај. Негативно је утицала због болести, мјера, ограничења и затварања граница. Са друге стране, немогућност одласка на путовања у земље региона повећала је број оних који су се окренули путовањима широм БиХ - казао је предсједник овог удружења Александар Балабан.

Истакао је да је за почетнике важно да имају двије ствари, добру вољу и дубоке гојзерице, а све остало се може импровизовати.

- Није потребно да имате скупу и маркирану спортску одјећу и обућу да бисте се отиснули у свијет природе и планина - нагласио је Балабан.

Из Планинарског друштва “Мањача” казали су да им је пандемија значајно помрсила одређене планове.

- Током једне акције заразило се 20 наших чланова, због чега смо два мјесеца паузирали и након тога кренули планинарити у мањим групама - казала је оснивач и предсједник овог друштва Гордана Амиџић.

Истакла је да су се прошле недјеље запутили на Мањачу, на манифестацију “Кочићевим стазама”, те да је одазив био одличан.

- Очекивали смо до 60 учесника због пандемије, а на крају се појавило више од 200 заинтересованих, који су прешли стазу од 15 километара и уживали у планинарском дому уз пјесму и гитару - потврдила је Амиџићева.

Азија

Из Планинарског друштва “Абонос” кажу да, осим у БиХ, највише планинаре у земљама региона.

- У посљедње двије године окренули смо се егзотичном истоку и Азији. Пењали смо се на највиши врх Турске Арарат, на 5.137 метара надморске висине, на који планирамо ићи и ове године. Од озбиљнијих успона планирамо експедицију у Иран, на врх Дамаванд на 5.671 метру и у Русију, како бисмо освојили Елбрус на 5.642 метра. Циљ нам је да обиђемо успоне по Словенији и Аустрији - навео је Александар Балабан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана