S popuštanjem mjera planinari ponovo osvajaju vrhove: U potrazi za pustolovinama i avanturom

Aleksandra Todorović
S popuštanjem mjera planinari ponovo osvajaju vrhove: U potrazi za pustolovinama i avanturom

BANjALUKA - Uporedo s popuštanjem mjera i povoljnijom epidemiološkom situacijom planinari su ponovo na šumskim stazama i među planinskim vrhovima u potrazi za pustolovinama i avanturom.

Slaviša Mijatović iz Planinarskog društva “Gora” kazao je za “Glas Srpske” da su šume posljednjih mjeseci pune jer Banjalučani sve više “bježe” od svakodnevice i svoj mir pokušavaju naći u prirodi.

- U pohodima kroz prirodu stičemo nova iskustva, prijatelje, poboljšavamo zdravlje i kvalitet života, dolazimo do spoznaje koliko su posebni ljudi koji su izabrali prirodu ispred gradskog betona i buke - kazao je Mijatović.

Dodao je da je za pustolovinu u prirodi najpotrebnija dobra volja.

- Oprema je važna, ali nije presudna, dobre gojzerice, slojevito oblačenje, veći planinarski ranac, to je neka osnova za početak - pojasnio je Mijatović.

Istakao je da okolina grada obiluje mjestima koje rekreativci mogu posjetiti, kao što su Banj brdo, Ponir, Zmajevac, Zvečaj tvrđava, Vidikovac, kanjon Tijesno, vodopad Švrakave, kanjon Suturlije i mnoga druga.

Iz Planinarskog udruženja “Abonos” ističu da je korona umnogome uticala na rad planinarskih društava.

- Pandemija je imala i pozitivan i negativan uticaj. Negativno je uticala zbog bolesti, mjera, ograničenja i zatvaranja granica. Sa druge strane, nemogućnost odlaska na putovanja u zemlje regiona povećala je broj onih koji su se okrenuli putovanjima širom BiH - kazao je predsjednik ovog udruženja Aleksandar Balaban.

Istakao je da je za početnike važno da imaju dvije stvari, dobru volju i duboke gojzerice, a sve ostalo se može improvizovati.

- Nije potrebno da imate skupu i markiranu sportsku odjeću i obuću da biste se otisnuli u svijet prirode i planina - naglasio je Balaban.

Iz Planinarskog društva “Manjača” kazali su da im je pandemija značajno pomrsila određene planove.

- Tokom jedne akcije zarazilo se 20 naših članova, zbog čega smo dva mjeseca pauzirali i nakon toga krenuli planinariti u manjim grupama - kazala je osnivač i predsjednik ovog društva Gordana Amidžić.

Istakla je da su se prošle nedjelje zaputili na Manjaču, na manifestaciju “Kočićevim stazama”, te da je odaziv bio odličan.

- Očekivali smo do 60 učesnika zbog pandemije, a na kraju se pojavilo više od 200 zainteresovanih, koji su prešli stazu od 15 kilometara i uživali u planinarskom domu uz pjesmu i gitaru - potvrdila je Amidžićeva.

Azija

Iz Planinarskog društva “Abonos” kažu da, osim u BiH, najviše planinare u zemljama regiona.

- U posljednje dvije godine okrenuli smo se egzotičnom istoku i Aziji. Penjali smo se na najviši vrh Turske Ararat, na 5.137 metara nadmorske visine, na koji planiramo ići i ove godine. Od ozbiljnijih uspona planiramo ekspediciju u Iran, na vrh Damavand na 5.671 metru i u Rusiju, kako bismo osvojili Elbrus na 5.642 metra. Cilj nam je da obiđemo uspone po Sloveniji i Austriji - naveo je Aleksandar Balaban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana