Предузеће “Водовод” упутио захтјев Скупштини града: Траже увођење фиксног дијела цијене воде

Јана Кезић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Предузеће “Водовод” упутиће захтјев Скупштини града да на сљедећој редовној сједници размотри увођење фиксног дијела цијене воде, који би био замјена за накнаду за мјерно мјесто, коју је Уставни суд Републике Српске укинуо у фебруару прошле године.

Потврдио је то за “Глас Српске” директор “Водовода” Предраг Дудуковић који каже да ће ако се усвоји њихов приједлог, ово предузеће за кратко вријеме опет постати стабилно.

- С обзиром на то да је Уставни суд казао да се не може вратити накнада за мјерно мјесто каква је раније била, мора се прво измијенити одлука о јавном водоводу и канализацији. То неће бити накнада за мјерно мјесто, него фиксни дио цијене воде. Цијена воде се састоји од фиксног и варијабилног дијела. Фиксни дио служи за одржавање водоводне мреже, а варијабилни показује потрошњу воде - рекао је Дудуковић.

Додао је да ће на овај начин имати правни основ за враћање тог фиксног дијела цијене воде који ће бити једнак накнади за мјерно мјесто.

Објаснио је да су већ упутили захтјев граду те да ће ако колегијум Скупштине града одобри, приједлог ове одлуке бити на дневном реду наредне сједнице.

- Уколико градски парламент усвоји овај приједлог, то ће опет бити најмање повећање рачуна за воду у Републици Српској. У Бијељини се цијена воде повећала за 10 одсто, а накнада за мјерно мјесто износи 2,90 КМ. Мркоњић Град има поскупљење воде за 23 одсто, а накнада за мјерно мјесто износи од 1,54 до три КМ. Вода у Лакташима поскупјела је за 15 одсто, а накнада за мјерно мјесто се креће од 2,50 до пет КМ. Те цијене прате и остали водоводи у Српској - каже Дудуковић.

Додао је да ће фиксни дио цијене воде по приједлогу из бањалучког “Водовода” бити најмањи у РС.

- Цијена кубног метра ће износити између 1,05 и 1,08, а сада је 0,98 КМ. Дакле, говоримо о минималном повећању - рекао је Дудуковић.

Мора се, како каже, радити и на развоју свијести људи о очувању воде и утицати на то да се смањи непотребна потрошња.

- Имамо проблем са нелегалним потрошачима којих на територији Бањалуке има на хиљаде - рекао је Дудуковић.

Појаснио је да “Водовод” на годишњем нивоу само на електричну енергију троши око три милиона КМ.

- Годишњи трошкови одржавања водоводне мреже су око два милиона КМ годишње, а за одржавање сеоске мреже утрошимо око 1,2 милиона КМ - истакао је Дудуковић.

Лани су се, како каже, успјешно борили са поскупљењима, али су почетком ове године добили обавјештење од “Електропривреде” да долази до новог поскупљења електричне енергије, што ће их ове године коштати додатних 500.000 КМ.

Подсјетио је и да је недавно донесена одлука о повећању најниже плате, што значи да ће доћи до ланчаног повећања и плата осталих запослених у предузећу, али и до повећања издавања за топли оброк.

Мање потрошача

Предраг Дудуковић каже да су лани имали мање приходе од продаје воде.

- Не говоримо сад о приходима од накнаде за мјерно мјесто, него о продаји воде, што значи да имамо мање становника. Многи станови у новоизграђеним зградама су празни. Имамо ситуацију да у просјеку за 4.000 потрошача немамо мјесечно рачуне, јер нема потрошње, укинута је накнада за мјерно мјесто, а ми морамо одржавати комплетну мрежу - рекао је Дудуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана