Preduzeće “Vodovod” uputio zahtjev Skupštini grada: Traže uvođenje fiksnog dijela cijene vode

Jana Kezić
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Preduzeće “Vodovod” uputiće zahtjev Skupštini grada da na sljedećoj redovnoj sjednici razmotri uvođenje fiksnog dijela cijene vode, koji bi bio zamjena za naknadu za mjerno mjesto, koju je Ustavni sud Republike Srpske ukinuo u februaru prošle godine.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” direktor “Vodovoda” Predrag Duduković koji kaže da će ako se usvoji njihov prijedlog, ovo preduzeće za kratko vrijeme opet postati stabilno.

- S obzirom na to da je Ustavni sud kazao da se ne može vratiti naknada za mjerno mjesto kakva je ranije bila, mora se prvo izmijeniti odluka o javnom vodovodu i kanalizaciji. To neće biti naknada za mjerno mjesto, nego fiksni dio cijene vode. Cijena vode se sastoji od fiksnog i varijabilnog dijela. Fiksni dio služi za održavanje vodovodne mreže, a varijabilni pokazuje potrošnju vode - rekao je Duduković.

Dodao je da će na ovaj način imati pravni osnov za vraćanje tog fiksnog dijela cijene vode koji će biti jednak naknadi za mjerno mjesto.

Objasnio je da su već uputili zahtjev gradu te da će ako kolegijum Skupštine grada odobri, prijedlog ove odluke biti na dnevnom redu naredne sjednice.

- Ukoliko gradski parlament usvoji ovaj prijedlog, to će opet biti najmanje povećanje računa za vodu u Republici Srpskoj. U Bijeljini se cijena vode povećala za 10 odsto, a naknada za mjerno mjesto iznosi 2,90 KM. Mrkonjić Grad ima poskupljenje vode za 23 odsto, a naknada za mjerno mjesto iznosi od 1,54 do tri KM. Voda u Laktašima poskupjela je za 15 odsto, a naknada za mjerno mjesto se kreće od 2,50 do pet KM. Te cijene prate i ostali vodovodi u Srpskoj - kaže Duduković.

Dodao je da će fiksni dio cijene vode po prijedlogu iz banjalučkog “Vodovoda” biti najmanji u RS.

- Cijena kubnog metra će iznositi između 1,05 i 1,08, a sada je 0,98 KM. Dakle, govorimo o minimalnom povećanju - rekao je Duduković.

Mora se, kako kaže, raditi i na razvoju svijesti ljudi o očuvanju vode i uticati na to da se smanji nepotrebna potrošnja.

- Imamo problem sa nelegalnim potrošačima kojih na teritoriji Banjaluke ima na hiljade - rekao je Duduković.

Pojasnio je da “Vodovod” na godišnjem nivou samo na električnu energiju troši oko tri miliona KM.

- Godišnji troškovi održavanja vodovodne mreže su oko dva miliona KM godišnje, a za održavanje seoske mreže utrošimo oko 1,2 miliona KM - istakao je Duduković.

Lani su se, kako kaže, uspješno borili sa poskupljenjima, ali su početkom ove godine dobili obavještenje od “Elektroprivrede” da dolazi do novog poskupljenja električne energije, što će ih ove godine koštati dodatnih 500.000 KM.

Podsjetio je i da je nedavno donesena odluka o povećanju najniže plate, što znači da će doći do lančanog povećanja i plata ostalih zaposlenih u preduzeću, ali i do povećanja izdavanja za topli obrok.

Manje potrošača

Predrag Duduković kaže da su lani imali manje prihode od prodaje vode.

- Ne govorimo sad o prihodima od naknade za mjerno mjesto, nego o prodaji vode, što znači da imamo manje stanovnika. Mnogi stanovi u novoizgrađenim zgradama su prazni. Imamo situaciju da u prosjeku za 4.000 potrošača nemamo mjesečno račune, jer nema potrošnje, ukinuta je naknada za mjerno mjesto, a mi moramo održavati kompletnu mrežu - rekao je Duduković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana