Потписана Повеља о братимљењу: Бањалука и Београд јачају сарадњу и пријатељство

Срна, Танјуг
Потписана Повеља о братимљењу: Бањалука и Београд јачају сарадњу и пријатељство

БЕОГРАД - Градоначелници Београда Зоран Радојичић и Бањалуке Игор Радојичић потписали су данас Повељу о братимљењу два града, коју су потписници оцијенили као историјску.

Потписивање је обављено у свечаној сали београдског Старог двора, гдје је сједиште градоначелника Београда, а присуствовали су и замјеници градоначелника Горан Весић и Срђан Амиџић, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и други званичници два града.

Документ је потписан, како се наводи с циљем даљег унапређења традиционално добрих веза и пријатељства између Београда и Бањалуке и узајамне жеље за даљим јачањем међусобне сарадње, а на добробит грађана два града и једног народа.

- Градови Београд и Бањалука, на бази пријатељске сарадње, равноправности и заједничке користи, развијаће братске односе с циљем унапређења и ширења културне, образовне и научне сарадње између два града. Вршиће размjену у области туризма, спорта и у другим областима, помажући напредак и даљи развој међу српским народом - наводи се у документу.

Потписивањем Повеље, Бањалука улази у ред градова који су побратимљени са Београдом, као што су Пекинг, Москва, Париз, Чикаго.

Претходно су градске скупштине верификовале Повељу о братимљењу Београда и Бањалуке.Одборници Скупштине града Београда су 28. септембра усвојили одлуку о братимљењу Београда и Бањалуке, док су Нови Сад и Бањалука од раније градови побратими.

Почетком октобра, приликом посјете делегације града Београда Бањалуци, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је да грађани ова два града сарађују и да су те везе људске, породичне, приватне, а да је за Републику Српску у сваком погледу - и политичком, и економском, и националном, најважнији партнер Србија.

- Ми ћемо формално сада подићи једну степеницу више и моћи ћемо да кажемо са поносом да је једна мала Бањалука побратим са једном метрополом као што је Београд - рекао је Радојичић.

Из делегације Београда тада је најављено да ће у Београду бити отворене "Крајишка кућа" и "Херцеговачка кућа", а да ће неки од београдских фестивала као што су "Фест", "Битеф", "Џез фестивал" имати своја скраћена издања у Бањалуци, те да ће у том граду гостовати Атеље 212 и Београдско драмско позориште.

Такође, са Владом Републике Српске разговарано је о томе да сљедеће године један парк у Београду добије име Републике Српске и буде реконструисан и уређен тако да подсјећа на предјеле Српске.

Сарадња у свим областима

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је данас током сусрета у Београду са замјеником београдског градоначелника Гораном Весићем, а пред потписивање повеље о братимљењу два града, да ови градови већ сада сарађују у свим областима. Нама је задовољство видјети да се и Београд и Србија развијају. Стабилна, политички јака Србија и Београд као епицентар Балкана представљају ослонац и узданицу и за нас у Републици Српској - навео је Радојичић.

Он је рекао да се Бањалука налази у новом развојном циклусу.

- Ова година, иако је оптерећена епидемијом, представљаће најуспјешнију када је ријеч о комуналним и јавним пословима. Износ инвестиција, наших и републичких, биће негдје око 50 милиона КМ - рекао је Радојичић.

Осим проширења културне, политичке и сарадње у вези са комуналним питањима, Радојичић је истакао да ће изнијети приједлог да наредни сусрет у Бањалуци буде онај који ће се односити на инвестиције.

- Бањалука може да понуди инвестиције у комуналну инфраструктуру од третмана отпадних вода, чврстог отпада, мостова, инфраструктуре у саобраћајницама и водоснабдијевање, али исто тако и у стамбено-пословне блокове и квартове - нагласио је Радојичић.

Он је додао да је Бањалука регионално јако добро позиционирано тржиште, саопштено је из бањалучке Градске управе.

Говорећи о повељи, Весић је истакао да је то изузетно важан споразум и да се њиме коначно формализује сарадња два града.

- На тај начин показујемо да Београд жели да учествује и помаже свим српским градовима - истакао је Весић.

Весић је рекао да је данас срећан и поносан јер ће се потписивањем Повеље о братимљењу Београда и Бањалуке показати како сарађују браћа и јер ће Бањалука ући у ред градова који су побратимљени са Београдом као што су Пекинг, Москва, Париз, Чикаго.

Представници Града Београда, на челу са замјеником градоначелника Гораном Весићем, угостили су данас у згради Геозавода делегацију Бањалуке, предвођену градоначелником Иваном Радојичићем, којој је том приликом представљен пројекат "Београд на води".

Весић је гостима из Бањалуке пожелио добродошлицу и рекао да "Београд на води" није наш највећи финансијски пројекат, попут београдског метроа чија ће градња почети следеће године, али да је суштински најважнији из више разлога".

- Тај пројекат је променио инвестициону климу у Београду и управо због њега ми већ три године издајемо сваке године грађевинске дозволе за више од милион квадрата што ће се десити и ове године, упркос епидемији корона вируса - рекао је Весић. Додао је да је пројектом "Београд на води" обновљен део града који је био потпуно запуштен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана