Посао у Бањалуци чека 12 доктора наука

Маја Станојевић
Посао у Бањалуци чека 12 доктора наука

БАЊАЛУКА - Дванаест доктора наука, 31 магистар и 89 лица са титулом мастера налазе се међу 8.450 незапослених на подручју Бањалуке који активно траже посао, према подацима Завода за запошљавање Републике Српске за прошлу годину.

Из Завода су потврдили за “Глас Српске” да је број незапослених високообразованих жена већи у односу на незапослене мушкарце са дипломом факултета.

- Од укупног броја незапослених, жена је 4.406, а мушкараца 4.044. Од тог броја, четири жене су доктори наука, 23 имају диплому магистра, а 68 их је са мастер дипломом - казали су у Заводу.

Неквалификованих радница је 493, квалификованих 784, док је жена са средњом стручном спремом 1.649.

Додали су да је, од 4.044 незапослена мушкарца, њих осам са докторском дипломом.

- Исто толико незапослених мушкараца има диплому магистра, а са дипломом мастера их је 21. Са високом стручном спремом има 548 мушкараца, са вишом 59, а са средњом стручном спремом 1.139 - кажу у Заводу.

Додају да, анализирајући број пријављених лица по степену образовања и занимањима, у трећем степену стручне спреме посао чека највише продаваца.

- У оквиру четвртог степена је највише економских техничара, а у оквиру седмог степена стручне спреме највише дипломираних економиста чека посао - навели су из Завода.

Додали су да су прошле године запослена укупно 4.092 лица.

- Од укупног броја евидентираних запослење до шест мјесеци чекало је 2.670 лица, до годину 1.669 пријављених, док је до двије године посао чекало 1.116 особа. Више од пет година посао су чекале 1.972 незапослене особе - нагласили су у Заводу за запошљавање.

Бањалучанин Александар Зрнић, по занимању медицински техничар, на бироу је пријављен три године.

- Кад сам остао без посла, пријавио сам се на биро и једном су ме звали за рад у Хитној помоћи. Међутим, нисам прихватио јер сам тада већ имао други посао - рекао је Зрнић.

Пандемија

Како су рекли из Завода за запошљавање, економске посљедице изазване пандемијом знатно се рефлектују на тржиште рада када је ријеч о укупној понуди радне снаге и приливу лица на евиденцију незапослених.

- Због пандемије “ковида 19” и прописаних мјера, тренутно не организујемо обуке ни радионице за незапослена лица - навели су из Завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана