“Плавом телефону” потребни волонтери

Маја Станојевић
“Плавом телефону” потребни волонтери

БАЊАЛУКА - Савјетодавна линија за дјецу и младе “Плави телефон” од почетка године запримила је 9.500 позива, више од 1.000 упита путем чет савјетовања, као и око 30 пријава сумњи на насиље над дјецом, што је много више у односу на читаву претходну годину.

Казали су ово из Удружења “Нова генерација”, а с обзиром на то да добијају све више позива, потребни су им волонтери који желе помоћи и бити подршка дјеци и одраслима. Они који желе да се пријаве за волонтирање, требало би да до 22. новембра попуне пријаву за волонтирање која се налази на линку на њиховој “Фејсбук” страници.

- Пријавити се могу особе старије од 19 година, које желе помоћи и бити подршка дјеци и одраслим особама користећи емпатију и стечена знања, а које могу минимално четири сата седмично да волонтирају - саопштили су из удружења.

Заинтересовани за пријаву на конкурс треба да попуне пријаву на линку који се налази на њиховој “Фејсбук” страници, а додатне информације могу добити и путем контакт телефона 051/923-270. Прошле године запримљено је 5.900 позива, а било је шест пријава за насиље над дјецом.

Координатор рада “Плавог телефона” Маја Ковачевић рекла је за “Глас Српске” да су насиље и злостављање један од најчешћих разлога због којих се дјеца и одрасли јављају.

- Најчешће родитељи излажу дјецу физичком и емоционалном насиљу или су дјеца свједоци насиља међу родитељима. Имали смо пријаве због вршњачког насиља међу дјецом у школи, као и узнемиравање путем интернета - истакла је Ковачевићева.

Како каже, не пријави се сваки позив због насиља полицији, али ако у Удружењу процијене да је живот дјетета угрожен, пријаву ће послати без пристанка.

- Повјерљивост нам је веома важна. Увијек ћемо прво настојати да разговарамо и охрабримо дијете да само пријави проблем. Важно нам је да дјеца знају да смо ту за њих и да могу да имају повјерења у нас - рекла је Ковачевићева.

Према њеним ријечима, поред позива у вези са насиљем, честа тема разговора је губитак мотивације, повећани стрес, осјећај страха и анксиозности, те других менталних проблема код дјетета усљед притиска од стране наставника и родитеља због школских задатака.

Рекла је да поједини немају довољно приватности или храбрости да воде дуже разговоре путем телефона, те је важно да постоји начин који ће им олакшати тражење помоћи и подршке, а то је чет савјетовање.

Пандемија

Маја Ковачевић каже да је један од разлога и тренутна ситуација у вези са вирусом корона, али у мањој мјери него што је то било на почетку пандемије.

- Свакодневна неизвјесност, стално прилагођавање новим ситуацијама те социјална дистанца доводи до настанка хроничног стреса који је подлога за развој анксиозних и депресивних поремећаја. Најчешће нас позивају особе које осјећају страх и анксиозност, јер су позитивне на вирус - додала је Ковачевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана