“Нова генерација” покренула онлајн дневни центар: Помоћ дјеци из социјално угрожених породица

Илијана Божић
“Нова генерација” покренула онлајн дневни центар: Помоћ дјеци из социјално угрожених породица

Удружење “Нова генерација” покренуло је онлајн дневни центар за дјецу како би им пружили адекватну помоћ, јер је епидемиолошка ситуација изазвана вирусом корона онемогућила свакодневне активности.

Директор Удружења “Нова генерација” Саша Рисојевић истакао је да је онлајн дневни центар стартовао прошле седмице.

- Дневне активности центра морале су бити измијењене јер дјеца више нису могла да бораве у нашим просторијама. Будући да радимо са малишанима који су жртве насиља, злостављања и занемаривања, било је важно да им наставимо пружати подршку. Кризне ситуације, као што је тренутна, ризичан су период за њих, јер постоји могућност да се поремети успостављена стабилност породице - рекао је Рисојевић.

Са дјецом комуницирају путем “Фејсбука” и “Инстаграма”, гдје су формиране приватне групе за дјецу различитих узраста.

- Направили смо посебне профиле за наше раднике и предузели све мјере да заштитимо сигурност дјеце. Прије почетка консултовали смо се са родитељима и дјецом - казао је Рисојевић.

До сада је одржано пет радионица, а обављени су први групни разговори са психологом и учитељицом из дневног центра.

- Циљ је да дјеца науче како адекватно да проводе вријеме у изолацији. Желимо да видимо како тренутно живе, како је све ово на њих утицало, имају ли тешкоћа, те да ли су се прилагодили тренутној ситуацији. Исто то радимо са родитељима. Ове седмице покрећемо радионице за пружање подршке у учењу кроз групни рад, али и “један на један” путем видео-позива - истакао је Рисојевић.

Додао је да су дјеца једва дочекала да поново остваре комуникацију са водитељима и вршњацима.

- Желимо да онлајн радионицама пружимо малишанима подршку у учењу, јер имају проблеме у редовним школским обавезама. Нашим корисницима је потребна подршка коју су добијали током редовне наставе - рекао је Рисојевић.

Нагласио је да је циљ и пружање психолошке помоћи, јер се ради о дисфункционалним породицама.

- Обично један од родитеља има неку врсту зависности или одређене сметње у функционисању, због чега не може бити адекватан старатељ. Пружамо психолошку подршку кроз програм подршке породицама - истакао је Рисојевић и додао да су тренутно актуелне радионице на којим дјеца уче како да одржавају личну хигијену.

Интернет

Онлајн рад ипак није доступан свим породицама у стању социјалне потребе.

- Имамо десет породица које немају могућност коришћења интернета и телефонских уређаја. Потребан нам је новац за набавку десет таблета и шест прикључака за интернет. У сарадњи са Центром за социјални рад и организацијом “Сејв д чилдрен” обезбиједили смо пакете хране и хигијене, али желимо да идемо корак даље. Апелујемо на друштвено одговорне фирме и појединце да нам помогну - каже Саша Рисојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана