На усвајање дјетета чека 20 парова

Маја Станојевић
На усвајање дјетета чека 20 парова

БАЊАЛУКА - Центру за социјални рад у 2020. години поднесено је 20 захтјева за усвајање дјеце, али до сада није реализован ниједан од ових захтјева.

Казали су ово за “Глас Српске” у Центру за социјални рад Бањалука те додали да су током 2019. заснована два потпуна и два непотпуна усвојења.

- Интерес дјетета има посебан значај, што подразумијева да се води дужи поступак и цијене све околности на страни дјетета, али и на страни потенцијалних усвојилаца. Орган старатељства дужан је да узме у обзир старост потенцијалног старатеља, физичко и психичко здравље, стабилност брачне заједнице, мотиве за усвојење, способност за родитељство, емоционалну стабилност и зрелост усвојилаца те је обавезан да ангажује тим стручњака за процјену ситуације - казала је правница у Центру за социјални рад Јадранка Штркић.

У евиденцији Центра налази се и 14 професионалних хранитељских породица у којима је смјештено 23 дјеце, док је у 29 сродничких хранитељских породица смјештено 36 дјеце. Објаснила је да се захтјеви за издржавање дјеце подносе тужбом Основном суду.

- У 2019. евидентирано је 28 поднесених тужби, а у овој години до данас 36 тужби - рекла је Штркићева.

Додала је да дијете које остане без родитељског старања има право на збрињавање у хранитељској породици до завршетка редовног школовања, а најкасније до 26. године живота.

Услови за стицање статуса хранитеља подразумијевају да нико од чланова породице није кажњаван, да им није одузето или ограничено родитељско право и пословна способност те да нису душевно болесна или слабоумна лица или да на било који начин могу довести у опасност здравље дјетета.

- Стручни тим Центра је након збрињавања дужан да врши надзор на свакодневном нивоу, док хранитељске породице имају задатак да најмање два пута мјесечно имају састанак у Центру са породичним терапеутима - појаснила је Штркићева.

Један Бањалучанин, који је прије неколико година усвојио дијете, казао је за “Глас Српске” да је тај процес био дуг и компликован.

- Чини ми се да би било лакше положити за пилота него усвојити дијете. Мени и супрузи су долазили у контроле прије, али и послије усвајања сина, те смо морали радити разне прегледе за утврђивање здравственог стања - испричао је овај Бањалучанин, који није желио да му објавимо име.

Породични закон

Породични закон прописује два облика усвојења који се односе на потпуно усвојење до пет година старости дјетета и непотпуно од пет до 18 година старости дјетета. 

- У поступку пред Центром за социјални рад за период од 2010. до данас засновано је 17 потпуних и 18 непотпуних усвојења - казали су из Центра за социјални рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана