Комисија: Ситуација у бањалучком насељу Поток гора него током поплава 2014.

Срна, ГС
Посљедице поплава
Foto: Велибор Трипић | Посљедице поплава

БАЊАЛУКА - Чланови Комисије за стамбено-комуналне и послове саобраћаја Скупштине града Бањалука обишли су данас бањалучко насеље Поток гдје су бујичне воде усљед кише причиниле штету на инфраструктури у улици Старчевица(наставак Улице Браце Поткоњака), те констатовали да је ситуација гора него током поплава 2014. године.

Нагласили су да је пријеко потребна санација критичних тачака и помоћ грађанима који су претрпјели штету,

Члан Комисије Бојан Пећанац рекао је да синоћ десетак породица није могло спавати у кућама поред којих су бујице изазвале одроне.

Он је навео да је једна кућа на самом клизишту и може се очекивати да, уколико буде падавина као синоћ, склизне и направи проблеме и кућама ниже.

-У дну насеља брдо је прошло кроз кућу. На многе проблеме овдје указивано је раније дописима, али се ништа није рјешавало - рекао је Пећанац, који је и одборник СНСД-а.

Он је нагласио да је потребна ванредна сједница Скупштине града Бањалука, као и да градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић донесе одлуку о релокацији средстава да би се помогло грађанима.

Пећанац је позвао на формирање комисије коју ће чинити одборници, чланови савјета мјесних заједница и надлежних одјељења, а која ће изаћи на терен, процијенити штету и наћи начин за помоћ грађанима.

Члан Комисије Миленко Росић, који је и одборник Уједињене Српске у Скупштини града Бањалука, рекао је да је 2014. године била иста катастрофа и да ће настојати да утичу на градску Скупштину и да се тачно прецизира гдје су критичне тачке, да би се ишло у пријеко потребну санацију.

Предсједник Савјета мјесне заједнице (МЗ) Старчевица Драгомир Ђукић рекао је да су бујичне воде синоћ у овој МЗ причиниле велику материјалну штету на вртићу у Улици Симе Миљуша, а од 99 јавних гаража 33 су поплављене, водом од два метра.

-Савјет ће данас упутити захтјев надлежима да се покуша наћи рјешење и да се помогне свим суграђанима који су претрпјели штету, да се обезбиједе средства - рекао је Ђукић и апеловао да у наредних неколико дана сви капацитети и ресурси буду стављени на располагање.

Дежурни радник градске Цивилне заштите Драгољуб Вукајловић рекао је да су кишне падавине синоћ изазвале проблеме претежно на инфраструктури у домаћинствима.

-На терену смо синоћ од 17 часова, ватрогасна јединица имала је више од 25 интервенција, ангажована је механизација из Одсјека за цивилну заштиту на успостављању путне комуникације. На овом подручју синоћ је збрањена употреба три објекта, исељене су три породице којима је понуђен смјештај, али су одлучиле да се смјесте код родбине - навео је Вукајловић.

Према његовим ријечима, од јутрос има више од 70 пријава грађана, на основу којих ће комисија процјењивати штету.

Мјештанка насеља Поток Тамара Грбић рекла је да је јуче била сама са осмогодишњим дјететом када је почела јака киша.

-Изашла сам напоље да спријечим улазак воде у кућу, међутим покренуло се клизиште и одронио дио земље испод куће. И комшије су ту биле, али нису могле помоћи - рекла је Грбићева и додала да је вода однијела сву земљу испод куће.

У невремену које је јуче послије подне погодило Бањалуку излиле су се бујичне воде у насељима Старчевица и Обилићево.

Мјере

Драгољуб Вукајловић каже да израђују катастар клизишта у вриједности од 50.000 КМ заједно са стручним консултантом професором са Природно – математичког факултета.

-Као што сам већ нагласио, то су реактивирана клизишта и разматрамо како да ријешимо овај проблем – истиче он.

Савјетница градоначелника, Мирна Савић – Бањац поручила је како су све расположиве екипе од синоћ на терену, нагласивши како Град издваја велика средства, а све како би се уредили водотокови на подручју града.

-Град издваја шест милиона КМ за километар и по у Пријечанима и Залужанима, на томе сада радимо. Наредне године у плану нам је да радимо и дио изнад Ребровца и Тузланске улице. Ипак, морам да нагласим да је нама за овакве ситуације неопходна помоћ Владе Републике Српске, с обзиром да заиста имамо јасан план како да ријешимо ове проблеме. Морам да додам и да се у одређеним дијеловима града, као што је овај у Потоку и дио изнад Тузланске улице, куће налазе у коритима и на клизиштима – додаје она.

Подсјећа да у Мишином Хану и Пискавици, на локацијама гдје је Град уредио водотоквове, више нема проблема ове врсте.

-Нажалост, ови дијелови града , гдје се сада налазимо су такви да их Град не може уреди на тај начин као што смо то урадили у Мишином Хану и Пискавици, јер су куће направљене на потезима гдје требају да буду захвати – истиче она.

Од јутрос на терену са припадницима ресорних одјељења борави и савјетница градоначелника за економска питања, Валентина Аничић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана