Камене скулптуре ничу на мјестима некадашњих депонија: Умјетношћу подижу еколошку свијест

Александра Тодоровић
Камене скулптуре ничу на мјестима некадашњих депонија: Умјетношћу подижу еколошку свијест

Поводом Дана града, на мјестима некадашњих депонија у насељима Врбања и Лазарево, постављене су камене скулптуре бањалучког вајара Бојана Микулића.

Најавили су ово из Одјељења за културу, туризам и социјалну политику и додали да је ријеч о иницијативи групе грађана у склопу пилот пројекта под називом “Лијечење простора”, који је подржала Фондација “Фридрих Еберт”.

Како је наведено, основни циљ овог пројекта је да се докаже да ће становници мање одлагати смеће на мјеста на којима је постављено умјетничко дјело.

- Ријеч је о умјетничкој методи  еколошког дјеловања на  простор “литопунктура”, којом се постављају скулптуре од камена у неуралгичне тачке у простору, мијењајући тако енергију тог простора - наведено је у пројекту. Из Одјељења су казали да су постаменти за скулптуре постављени у насељима Лазарево и у Врбања те да је планирано да то учине на још двије локације.

Вајар Бојан Микулић за “Глас Српске” каже да је израдио седам скулптура, апстрактних биоморфних форми.

- Желимо да код суграђана пробудимо свест о очувању природе. Хоћемо да очистимо места у Трапистима, Врбањи, Чесми, а и на Мањачи има неколико локација. Скулптуре ће имати назнаке био-раста, костију, цветова и свега што подсећа на флору. Оне су симболи природе и њене моћи - рекао је Микулић. Додао је да скулптуре прате постаменти са едукативним садржајем.

- Скулптуре су настајале експерименталним начином прављења тврдог материјала од чистог цемента. Користи се цемент и тек толико воде да он одреагује - казао је Микулић и додао да ће три године пратити та мјеста како би видјели да ли је пројекат имао ефекта.

Из предузећа “Чистоћа” већ дуже вријеме апелују на суграђане који желе да се ријеше крупног отпада из домаћинства, као што су стари намјештај или бијела техника, да их позову за ту услугу.

- На овај начин се суграђани могу ријешити непотребних кабастих ствари, а за један комад таквог отпада, који наше екипе одвезу, платиће десет КМ. Ипак, од бројних апела слаба је вајда, јер се и ове, као и сваке године, сусрећемо с истим проблемима - казао је директор “Чистоће” Александар Бајић.

Камере

Александар Бајић каже да несавјесне појединце нису обесхрабриле ни надзорне камере које су инсталиране на више локација у граду, с циљем лакшег идентификовања особа које нелегално одлажу отпад.

- Не плаше их ни казне, које достижу и до 1.000 КМ, због непрописног одлагања отпада - закључио је Бајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана