Kamene skulpture niču na mjestima nekadašnjih deponija: Umjetnošću podižu ekološku svijest

Aleksandra Todorović
Kamene skulpture niču na mjestima nekadašnjih deponija: Umjetnošću podižu ekološku svijest

Povodom Dana grada, na mjestima nekadašnjih deponija u naseljima Vrbanja i Lazarevo, postavljene su kamene skulpture banjalučkog vajara Bojana Mikulića.

Najavili su ovo iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku i dodali da je riječ o inicijativi grupe građana u sklopu pilot projekta pod nazivom “Liječenje prostora”, koji je podržala Fondacija “Fridrih Ebert”.

Kako je navedeno, osnovni cilj ovog projekta je da se dokaže da će stanovnici manje odlagati smeće na mjesta na kojima je postavljeno umjetničko djelo.

- Riječ je o umjetničkoj metodi  ekološkog djelovanja na  prostor “litopunktura”, kojom se postavljaju skulpture od kamena u neuralgične tačke u prostoru, mijenjajući tako energiju tog prostora - navedeno je u projektu. Iz Odjeljenja su kazali da su postamenti za skulpture postavljeni u naseljima Lazarevo i u Vrbanja te da je planirano da to učine na još dvije lokacije.

Vajar Bojan Mikulić za “Glas Srpske” kaže da je izradio sedam skulptura, apstraktnih biomorfnih formi.

- Želimo da kod sugrađana probudimo svest o očuvanju prirode. Hoćemo da očistimo mesta u Trapistima, Vrbanji, Česmi, a i na Manjači ima nekoliko lokacija. Skulpture će imati naznake bio-rasta, kostiju, cvetova i svega što podseća na floru. One su simboli prirode i njene moći - rekao je Mikulić. Dodao je da skulpture prate postamenti sa edukativnim sadržajem.

- Skulpture su nastajale eksperimentalnim načinom pravljenja tvrdog materijala od čistog cementa. Koristi se cement i tek toliko vode da on odreaguje - kazao je Mikulić i dodao da će tri godine pratiti ta mjesta kako bi vidjeli da li je projekat imao efekta.

Iz preduzeća “Čistoća” već duže vrijeme apeluju na sugrađane koji žele da se riješe krupnog otpada iz domaćinstva, kao što su stari namještaj ili bijela tehnika, da ih pozovu za tu uslugu.

- Na ovaj način se sugrađani mogu riješiti nepotrebnih kabastih stvari, a za jedan komad takvog otpada, koji naše ekipe odvezu, platiće deset KM. Ipak, od brojnih apela slaba je vajda, jer se i ove, kao i svake godine, susrećemo s istim problemima - kazao je direktor “Čistoće” Aleksandar Bajić.

Kamere

Aleksandar Bajić kaže da nesavjesne pojedince nisu obeshrabrile ni nadzorne kamere koje su instalirane na više lokacija u gradu, s ciljem lakšeg identifikovanja osoba koje nelegalno odlažu otpad.

- Ne plaše ih ni kazne, koje dostižu i do 1.000 KM, zbog nepropisnog odlaganja otpada - zaključio je Bajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana