Град одговорио зашто је измијењен изглед будућег видиковца на Бањ брду

ГС
Град одговорио зашто је измијењен изглед будућег видиковца на Бањ брду

У потпуности је измијењен коначни изглед видиковца на Бањ брду који ће се градити, а у правилу аутор би требало да координише или да бар буде консултован у вези са сваком измјеном, изјавио је Бојан Вучен, који је био дио тима који је у децембру 2021. побиједио на конкурсу за видиковац, док из Градске управе тврде да конкурс на којем је изабрано најбоље рјешење није законски обавезујући.

Како кажу из Градске управе за “Независне” до измјене идејног рјешења видиковца на Бањ брду дошло је из неколико разлога, те се након мишљења представника Центра за животну средину, архитеката, представника Туристичке организације града Бањалука и људи из струке приступило изради адекватнијег рјешења за видиковац.

- Битно је нагласити да, када се радио сам идејни пројекат, ту је нагласак био на креативном дијелу, те да они које су побиједили на конкурсу буду награђени у складу са пропозицијама, међутим, када дође до израде самог главног пројекта, онда се много детаљније анализира тло, статика и све грађевински веома битне теме, због очекивано великог броја људи који ће долазити на сам видиковац, гдје треба озбиљно да се размишља о њиховој безбједности, али и да се размишља о што минималнијим интервенцијама у самој природи - објаснили су они.

Додају да је сам локалитет побједничког рјешења, на којем је требало да буде изграђен видиковац, проблематичан.

- На мјесту темељења на тој падини није било могућности да, без неког великог девастирања пејзажа, приђе машина за бушење том мјесту темељења, а то је све потребно да се уради како бисмо имали стручан и валидан геомеханички извјештај са тог мјеста - навели су они.

Са друге стране, како кажу, и сам облик видиковца је проблематичан, јер је степенаст, те због тога не би могли да му приступе људи са потешкоћама у кретању, што је обавеза за све јавне просторе.

- Да би се приступило изградњи видиковца на локацији као са побједничког рјешења, морало би да буде порушено неколико стабала - казали су они те додали да је нова локација удаљена тек 50 метара од првобитно планиране, те ће са тог платоа бити темељен видиковац гдје већ постоји саобраћајница којој лако може да се приступи приликом изградње, а самим тим не би дошло ни до девастирања шуме.

- Конкурс, на којем је изабрано најбоље рјешење, није законски обавезујући, већ је представљао један креативни начин да се види шта би негдје могло да буде - навели су из Градске управе.

-  Онда само организовање сличних конкурса и нема много смисла, јер је у питању узалудно разбацивање буџетског новца, а за нас ауторе велика опасност за поништавање и унижење професионалног кредибилитета - казао је Бојан Вучен те додао да је лакше све директно договорити са уиграним домаћим фирмама.

- Више ми се неће поновити грешка да инвестирам вријеме и труд у конкурсе који се расписују у Бањалуци - рекао је Вучен.

Према његовим ријечима, рјешење из извођачког пројекта је толико упрошћено и измијењено да нема скоро никакве везе са побједничким конкурсним рјешењем.

- Наше рјешење је својом проточном органском формом требало да се уклопи визуелно у постојеће окружење, суптилно пратећи морфологију терена и кривудавих стаза формирајући апстрактну форму крошњи - истакао је Вучен.

Избјегавали смо, како каже, агресивне и истурене форме које би својом ригидном и баналном нападношћу угрозиле Споменик палим борцима који се налази изнад будућег видиковца, који је заштићен као културно-историјско насљеђе и доминира простором као глави репер.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана