Фестивал "Каструм" на тврђави Кастел: Витезови град вратили у средњовјековно доба

Ј. Са.
Фестивал "Каструм" на тврђави Кастел: Витезови град вратили у средњовјековно доба

БАЊАЛУКА - Средњовјековни витешки фестивал "Каструм" вечерас је отворен церемонијом вјенчања краља Драгутина и принцезе Каталине испред Храма Христа Спаситеља, а фестивал ће трајати до 4. јуна.

Тим поводом, синоћ је у Каменој кући на тврђави Кастел отворена изложба, која ће трајати до 8.јуна, под називом „Средњи вијек",  гдје је могуће погледати фототипска издања Мирослављевог јеванђеља, Вуканово јеванђеље, Даблинско четворо јеванђеље, Повеља оснивања Хиландара, Повеља Кулина Бана, одоре из серије „Немањићи – рађање краљевине" и Хералдику средњовјековних српских земаља.

ПР менаџер фестивала Весна Рачић рекла је да је ово шести по реду витешки фестивал, те да су подршку добили од града, као и предсједника РС.

- Вечерас смо се окупили  у великом броју захваљујући управо њима и имамо велику коњицу и велики број витезова - рекла је Рачићева.

Одоре и витешке ношње, како каже, у власништву су витешких редова који учествују у фестивалу.

- На фестивал су дошли гости из разних крајева, БиХ, као и Србије, Хрватске, Црне Горе, Мађарске, Словеније и многи други - каже она, те истиче да су за историју и традицију заинтересовани и становници далеке Кине.

Директорица овогодишњег фестивала "Каструм" Андријана Мећава напомиње да је овај догађај веома значајан за Бањалуку и ово поднебље које има вема бодату историју.

- Треба да се поносимо својом историјом. Фестивал није само историјску догађај, већ је и културолошки - рекла је Мећава.

"Каструм 2023" пружиће вам витешки сајам, витешке расионице, турнир у стреличарству, бохурт турнир, витешки табор и још много тога занимљивог.

Фестивал је сутра отворен за посјетиоце од 10.00 до 18.00 часова, а у недјељу, 4. јуна, од 10.00 до 15.30 часова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана