Festival "Kastrum" na tvrđavi Kastel: Vitezovi grad vratili u srednjovjekovno doba

J. Sa.
Festival "Kastrum" na tvrđavi Kastel: Vitezovi grad vratili u srednjovjekovno doba

BANjALUKA - Srednjovjekovni viteški festival "Kastrum" večeras je otvoren ceremonijom vjenčanja kralja Dragutina i princeze Kataline ispred Hrama Hrista Spasitelja, a festival će trajati do 4. juna.

Tim povodom, sinoć je u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel otvorena izložba, koja će trajati do 8.juna, pod nazivom „Srednji vijek",  gdje je moguće pogledati fototipska izdanja Miroslavljevog jevanđelja, Vukanovo jevanđelje, Dablinsko četvoro jevanđelje, Povelja osnivanja Hilandara, Povelja Kulina Bana, odore iz serije „Nemanjići – rađanje kraljevine" i Heraldiku srednjovjekovnih srpskih zemalja.

PR menadžer festivala Vesna Račić rekla je da je ovo šesti po redu viteški festival, te da su podršku dobili od grada, kao i predsjednika RS.

- Večeras smo se okupili  u velikom broju zahvaljujući upravo njima i imamo veliku konjicu i veliki broj vitezova - rekla je Račićeva.

Odore i viteške nošnje, kako kaže, u vlasništvu su viteških redova koji učestvuju u festivalu.

- Na festival su došli gosti iz raznih krajeva, BiH, kao i Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Slovenije i mnogi drugi - kaže ona, te ističe da su za istoriju i tradiciju zainteresovani i stanovnici daleke Kine.

Direktorica ovogodišnjeg festivala "Kastrum" Andrijana Mećava napominje da je ovaj događaj veoma značajan za Banjaluku i ovo podneblje koje ima vema bodatu istoriju.

- Treba da se ponosimo svojom istorijom. Festival nije samo istorijsku događaj, već je i kulturološki - rekla je Mećava.

"Kastrum 2023" pružiće vam viteški sajam, viteške rasionice, turnir u streličarstvu, bohurt turnir, viteški tabor i još mnogo toga zanimljivog.

Festival je sutra otvoren za posjetioce od 10.00 do 18.00 časova, a u nedjelju, 4. juna, od 10.00 do 15.30 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana